Bulgur z bobem i ziołami
- Wynik: 35
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Wakacje zaczynam pyszną przekąską z bobem w roli głównej. Niesamowicie proste połączenie a jak wiadomo prostota smakuje najlepiej. W tym roku postanowiłam poeksperymentować z bobem bo do tej pory najczęściej jadłam go tak po prostu wyciskając z łupinki.Ta sałatka smakuje świetnie dzięki dużej ilości ziół i wyrazistemu, cytrynowemu dressingowi.
Składniki- kasza bulgur - 200 g
- bób - 300 g
- natka pietruszki - 1/2 pęczka
- świeży koperek - 2-3 łyżki
- świeża bazylia - kilka listków
- olej lniany - 6 łyżek
- sok z cytryny - 2 łyżki
- sól morska - do smaku
- świeżo mielony pieprz - do smaku
Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia. Bób ugotować do miękkości, wycisnąć z łupinek. Wszystkie zioła posiekać.
Do kubka wsypać trochę soli i świeżo mielonego pieprzu, dodać sok z cytryny, wymieszać. Następnie dodać olej i mieszać, aż powstanie sos.
W misce umieścić przestudzoną kaszę, dodać obrany bób i posiekane zioła. Wlać sos i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem jeżeli jest taka potrzeba. Przed podaniem schłodzić przynajmniej 1 godzinę.
Smacznego:)