Pralinki kokosowe z nadzieniem sezamowym (bez cukru)
Pralinki kojarzą się przede wszystkim z czekoladą, ale pasta kokosowa też świetnie się do nich nadaje. Tak samo można zamknąć w niej dowolne nadzienie - w tym przypadku sezamowe. Muszę nieskromnie przyznać, że pralinki udały mi się znakomicie. Smakują całkiem wykwintnie, a jednocześnie bardzo łatwo je zrobić.
Pralinki kokosowo-sezamowe
- 175g płynnej pasty kokosowej*
- 45g tahini
- 20g mąki kokosowej
- 15g erytrolu w proszku
- 1/4 łyżeczki koncentratu stewii w proszku
- 1 łyżeczka sezamu
- szczypta korzenia maci w proszku (opcjonalnie)
1) Formę na 12 minimuffinek wyłożyć papilotkami.
2) Na spód każdej wlać po ok. 1/2 łyżeczki płynnej pasty kokosowej (75g) i wstawić do lodówki na 15 minut.
3) Wymieszać tahini, mąkę kokosową, erytrol, stewię, sezam i korzeń maci.
4) Z nadzienia uformować kulki, wyłożyć na schłodzone spody, lekko spłaszczyć, zalać resztą pasty kokosowej (100g), wyrównać i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny.
5) Przechowywać w lodówce lub w temperaturze pokojowej, ale niższej niż 23 st. C.
*inaczej masło kokosowe; jeśli zastygło, należy je lekko podgrzać; można samodzielnie je zrobić, blendując wiórki kokosowe
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba sztuk: 12
Kaloryczność jednej sztuki: 135 kcal