Zapiekanka makaronowa ze szparagami i suszonym pomidorem w sosie curry
Dzień dobry :-) Dziś propozycja obiadu na szybko. Szparagi czekały na swoją kolej, a syn bardzo chciał coś z makaronem. Pomidory suszone w domu mam zawsze, bo jestem ich fanką ;-) Tak wyszła zapiekanka makaronowa ze szparagami, suszonymi pomidorami i sosem curry. Jeśli chcecie możecie oczywiście dodać jakieś mięsko, choć według mnie nie jest w ogóle potrzebne. Sos, to śmietanka kremówka wymieszana z curry i kurkumą. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki na 4 porcje:
- około 300 g makaronu u mnie rurki
- pęczek szparagów
- 3 ząbki czosnku
- suszone pomidory u mnie 10 sztuk
- 150 g startej mozzarelli
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1,5 łyżeczki curry
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy w plasterki. Pomidory kroimy w paseczki.
2. Na spód naczynia żaroodpornego dajemy połowę makaronu, pomidorów i szparag, mieszamy drewnianą łyżką i posypujemy połową startej mozzarelli.
3. Na to dajemy pozostały makaron, szparagi i pomidory.
4. Całość polewamy sosem: do miseczki dajemy śmietankę, kurkumę, curry i przepuszczony przez praskę czosnek, mieszamy i polewamy zapiekankę. Wierz posypujemy pozostałą mozzarellą.
5. Zapiekamy w 180 stopniach około 20 - 25 minut. Ser powinien się nam ładnie roztopić. Smacznego :-)