Mango Pineapple Bowl
- 1 duży banan,
- 1 szklanka mrożonego mango,
- 1 szklanka mrożonego ananasa,
- 1/3 szklanki mleczka kokosowego z puszki.
Do dekoracji:
- 1/2 świeżego mango,
- 1 kiwi,
- chipsy kokosowe,
- 1/3 łyżeczki nasion chia.
Ostatnio bardzo przypadły mi do gustu Fruit Bowl, czyli kolorowe miski z wykorzystaniem owoców na wszystkie możliwe sposoby. To bardzo zdrowy i nie zawierający dodatkowego cukru posiłek. Może być serwowany jako śniadanie lub deser.
Jako pierwszy z serii zaproponuję dziś przepis na miskę z mrożonym mango i ananasem, udekorowany świeżymi owocami kiwi i chipsami kokosowymi.
Przepis jest banalnie prosty w wykonaniu, a daje wyjątkowy efekt.
Do wysokiego naczynia przełożyć banana (pociętego na mniejsze kawałki), mrożone mango i mrożonego ananasa. Dolać mleczko kokosowe i za pomocą blendera ręcznego zmiksować wszystko razem na gładką masę.
Tak przygotowany mus przełożyć do miski.
Świeże mango pokroić na kostkę. Kiwi obrać i pokroić na plasterki.
Przygotowaną miskę z owocowym musem ozdobić po krawędziach, układając kolejno mango, kiwi i chipsy kokosowe. Wierzch mango posypać delikatnie nasionami chia.
Podawać od razu po przygotowaniu.