Sosy do sałatek i surówek – cztery propozycje
 
            Mam dla Was cztery propozycje, na nasze ulubione sosy do letnich sałatek. Podstawą do dobrego sosu, jest ocet winny lub cytryna, oraz dobrej jakości oliwa z oliwek lub olej roślinny o neutralnym smaku. Sosy są niezastąpione do prostych sałatek np. z sera feta i pomidorów, jak również do surówek z białej kapusty, marchewki i do kiszonek. Sos śmietanowy, sprawdzi się w sałatkach typu mizeria, pasuje do warzyw gotowanych na parze ?
Sos winegret
2 łyżki octu winnego  
1/2 łyżeczki soli 
szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu 
4 łyżki oleju o neutralnym smaku 
łyżka świeżo posiekanych ziół (np. pietruszka, oregano, bazylia )
drobno posiekana mała szalotka.
Do octu dodaj sól i pieprz. Mieszaj do rozpuszczenia soli, stopniowo dodaj olej, szalotkę i zioła. Mieszaj intensywnie do dokładnego połączenia.

Sosy do sałatek
Sos musztardowo – miodowy
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka octu winnego 
1 łyżeczka miodu 
szczypta białego pieprzu 
łyżka świeżo posiekanych, ulubionych ziół.
Wszystkie składniki, energicznie wymieszaj rózgą kuchenną.

sosy do sałatek i surówek
Sos francuski
4-5 łyżek oliwy z oliwek ( może być olej z orzechów włoskich) 
2 łyżki soku z cytryny 
1/2 łyżeczki soli 
szczypta świeżo zmielonego pieprzu 
płaska łyżeczka cukru 
łyżka świeżo posiekanego szczypiorku. 
Do soku z cytryny dodaj sól i cukier, mieszaj do rozpuszczenia. Stopniowo dodaj oliwę z oliwek lub olej z orzechów włoskich, ubijaj rózgą do dokładnego połączenia. Na koniec dodaj szczypiorek i pieprz, połącz składniki.

Sos śmietanowo – cytrynowy
 
 3 – 4 łyżki soku z cytryny 
1/2 łyżeczki soli 
1 płaska łyżeczka cukru 
biały pieprz na koniec łyżeczki 
4-5 łyżek śmietany 12% do sosów.
Do soku z cytryny dodaj sól, cukier i pieprz. Mieszaj do czasu, kiedy sól i cukier się rozpuści. Stopniowo dodaj śmietanę. Mieszaj intensywnie rózgą kuchenną, do dokładnego połączenia składników.
 Ten sos można podać w osobnym naczyniu. Smacznego ?

 
            