Sosy do sałatek i surówek – cztery propozycje

Mam dla Was cztery propozycje, na nasze ulubione sosy do letnich sałatek. Podstawą do dobrego sosu, jest ocet winny lub cytryna, oraz dobrej jakości oliwa z oliwek lub olej roślinny o neutralnym smaku. Sosy są niezastąpione do prostych sałatek np. z sera feta i pomidorów, jak również do surówek z białej kapusty, marchewki i do kiszonek. Sos śmietanowy, sprawdzi się w sałatkach typu mizeria, pasuje do warzyw gotowanych na parze 🙂

Sos winegret

2 łyżki octu winnego 
1/2 łyżeczki soli
szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu
4 łyżki oleju o neutralnym smaku
łyżka świeżo posiekanych ziół (np. pietruszka, oregano, bazylia )
drobno posiekana mała szalotka.

Do octu dodaj sól i pieprz. Mieszaj do rozpuszczenia soli, stopniowo dodaj olej, szalotkę i zioła. Mieszaj intensywnie do dokładnego połączenia.

Zdjęcie - Sosy do sałatek i surówek – cztery propozycje - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sosy do sałatek

Sos musztardowo – miodowy

1 łyżka musztardy
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka miodu
szczypta białego pieprzu
łyżka świeżo posiekanych, ulubionych ziół.

Wszystkie składniki, energicznie wymieszaj rózgą kuchenną.

Zdjęcie - Sosy do sałatek i surówek – cztery propozycje - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

sosy do sałatek i surówek

Sos francuski

4-5 łyżek oliwy z oliwek ( może być olej z orzechów włoskich)
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
płaska łyżeczka cukru
łyżka świeżo posiekanego szczypiorku.

Do soku z cytryny dodaj sól i cukier, mieszaj do rozpuszczenia. Stopniowo dodaj oliwę z oliwek lub olej z orzechów włoskich, ubijaj rózgą do dokładnego połączenia. Na koniec dodaj szczypiorek i pieprz, połącz składniki.

Zdjęcie - Sosy do sałatek i surówek – cztery propozycje - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sos śmietanowo – cytrynowy

3 – 4 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru
biały pieprz na koniec łyżeczki
4-5 łyżek śmietany 12% do sosów.

Do soku z cytryny dodaj sól, cukier i pieprz. Mieszaj do czasu, kiedy sól i cukier się rozpuści. Stopniowo dodaj śmietanę. Mieszaj intensywnie rózgą kuchenną, do dokładnego połączenia składników.
Ten sos można podać w osobnym naczyniu. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Sosy do sałatek i surówek – cztery propozycje - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Koktajl pomidorowy z miodem

Koktajl pomidorowy z miodem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Koktajl z melonem, bananem i malinami
1

Koktajl z melonem, bananem i m…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Tatar wołowy. Przepis klasyczny.

Tatar wołowy. Przepis klasyczn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Surówka z kapusty pekińskiej z czerwoną cebulą
1

Surówka z kapusty pekińskiej z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Lemoniada ogórkowa
2

Lemoniada ogórkowa

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Aqua fresca arbuzowa na wodzie kokosowej
1

Aqua fresca arbuzowa na wodzie…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Aioli z czarnym czosnkiem, tradycyjny sos w nowej odsłonie

Aioli z czarnym czosnkiem, tra…

food² food²
Food Square

Guacamole
2

Guacamole

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Fit majonez krem z awokado

Fit majonez krem z awokado

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Burgery warzywne

Burgery warzywne

figmara figmara
figowe smaki

Majonez bez jajek

Majonez bez jajek

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Turecki dip marchewkowy
1

Turecki dip marchewkowy

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio