Sosy do sałatek i surówek – cztery propozycje
Mam dla Was cztery propozycje, na nasze ulubione sosy do letnich sałatek. Podstawą do dobrego sosu, jest ocet winny lub cytryna, oraz dobrej jakości oliwa z oliwek lub olej roślinny o neutralnym smaku. Sosy są niezastąpione do prostych sałatek np. z sera feta i pomidorów, jak również do surówek z białej kapusty, marchewki i do kiszonek. Sos śmietanowy, sprawdzi się w sałatkach typu mizeria, pasuje do warzyw gotowanych na parze ?
Sos winegret
2 łyżki octu winnego
1/2 łyżeczki soli
szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu
4 łyżki oleju o neutralnym smaku
łyżka świeżo posiekanych ziół (np. pietruszka, oregano, bazylia )
drobno posiekana mała szalotka.
Do octu dodaj sól i pieprz. Mieszaj do rozpuszczenia soli, stopniowo dodaj olej, szalotkę i zioła. Mieszaj intensywnie do dokładnego połączenia.
Sos musztardowo – miodowy
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka miodu
szczypta białego pieprzu
łyżka świeżo posiekanych, ulubionych ziół.
Wszystkie składniki, energicznie wymieszaj rózgą kuchenną.
Sos francuski
4-5 łyżek oliwy z oliwek ( może być olej z orzechów włoskich)
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
płaska łyżeczka cukru
łyżka świeżo posiekanego szczypiorku.
Do soku z cytryny dodaj sól i cukier, mieszaj do rozpuszczenia. Stopniowo dodaj oliwę z oliwek lub olej z orzechów włoskich, ubijaj rózgą do dokładnego połączenia. Na koniec dodaj szczypiorek i pieprz, połącz składniki.
Sos śmietanowo – cytrynowy
3 – 4 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru
biały pieprz na koniec łyżeczki
4-5 łyżek śmietany 12% do sosów.
Do soku z cytryny dodaj sól, cukier i pieprz. Mieszaj do czasu, kiedy sól i cukier się rozpuści. Stopniowo dodaj śmietanę. Mieszaj intensywnie rózgą kuchenną, do dokładnego połączenia składników.
Ten sos można podać w osobnym naczyniu. Smacznego ?