Kokosowy mus z kaszy jaglanej z frużeliną
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
- 250 g mleka kokosowego z puszki,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 3 łyżki cukru pudru (do smaku),
- frużelina jagodowa.
Idealny deser na lato, który łączy ze sobą dwa smaki doskonałe - kokos i smak owoców leśnych. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony, tak więc będzie doskonałym deserem na ostatnio panujące tropikalne temperatury :). Z podanych składników otrzymujemy 3 porcje.
Kaszę jaglaną kilkakrotnie wypłukać. Przełożyć do garnka, zalać pełną szklanką wody, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez około 15 minut (od czasu do czasu mieszając). Gdy kasza wchłonie całą wodę, zdjąć z palnika i lekko przestudzić.
Przestudzoną kaszę zalać mlekiem kokosowym, dodać cukier puder oraz wiórki kokosowe. Całość zblendować na gładką masę. Jeśli mus jest zbyt gęsty, można dodać odrobinę mleka kokosowego. Masę przełożyć do pucharków i polać ulubioną frużeliną. Deser przechowywać w lodówce.
Źródło: najsmaczniejsze.pl