Fit ciasto czekoladowe z orzechami
I kolejne, fantastyczne FIT ciasto wkracza na bloga!
Cała FIT seria chyba Was w sobie rozkochała, bo każdego dnia dostaję od Was zdjęcia wypieków, batonów i innych słodkości przygotowanych właśnie z tych przepisów!
Dziś przygotowałam dla Was przepis inspirowany poniekąd chlebkiem bananowym, który zrobił taką furorę wśród Was!
Dodatek fasoli do ciasta sprawia, że jest ono wilgotne i ciężkie, a zarazem idealnie zastępuje mąkę.
W smakuje fasola absolutnie nie jest wyczuwalna!
Słodzone daktylami, bez dodatku białej mąki, z dodatkiem gorzkiej czekolady i bananów.
Gwarantuję, że po spróbowaniu totalnie się w nim zakochacie!
Wspaniałe na gorąco zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, jak i na zimno.
Idealnie smakuje z dodatkiem masła orzechowego!
Polecam!
Koniecznie spróbujcie i dajcie mi znać jak smakowało!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* biała fasola po odsączeniu – 240 g
* miękkie banany – 2 szt
* mąka ryżowa ( można zastąpić mąką pszenną ) – 80 g
* kakao – 2 czubate łyżki
* daktyle – 100 g
* pasta orzechowa lub dobre masło orzechowe – 1 czubata łyżka
* gorzka czekolada – 80 g
* jajko L – 2 szt
* proszek do pieczenia – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Fasolę płuczemy na sitku, odsączamy.
Dodajemy pokrojone banany oraz jajka.
Wrzucamy namoczone wcześniej daktyle, masło orzechowe i roztopioną czekoladę – miksujemy.
Dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia.
Miksujemy, wylewamy n blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Dodajemy orzechy laskowe i dodatkowe kawałki czekolady ( jeśli chcemy ) .
Pieczemy ok. 45 minut w 170C – do suchego patyczka.
Czas pieczenia możemy być wydłużony ze względu na moc i działanie piekarnika.
Studzimy ( gorący jest jeszcze delikatnie mokry w środku ).
Smacznego!
Zobaczcie też inne FIT ciasta na blogu!