Sałatka z komosą, burakiem i fetą
            Bardzo smaczna i zdrowa sałatka z komosy ryżowej z dodatkiem pieczonego buraka oraz sera feta. O dziwo, chyba bardziej nawet zajadał się nią mój mąż niż ja, co nie powiem – trochę mnie zdziwiło ? Przygotowuje się ją szybko, ładnie prezentuje się na talerzu i jest świetnym pomysłem na posiłek do pracy lub szkoły. W przepisie była dodatkowo rukola, ale nie miałam jej niestety akurat pod ręką.
Przepis z książki”Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy” Malwiny Bareły.

Składniki:
- 100 g komosy ryżowej
 - duży, upieczony lub ugotowany burak
 - czerwona cebula
 - 100 g sera feta
 - 2 ząbki czosnku
 - sok z cytryny do smaku
 - kilka gałązek świeżego tymianku
 - sól, pieprz
 - olej do smażenia
 - płatki migdałowe
 
Wykonanie:
Komosę ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć razem przez 2-3 minuty. Dodać starte na tarce o dużych oczkach buraki, listki tymianku oraz ugotowaną komosę. Całość wymieszać i smażyć razem przez 2 minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać pokruszony ser feta. Wymieszać, zdjąć z ognia, przestudzić. Gotową sałatkę posypać uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. Smacznego ?
