Sernik panna cotta z truskawkami
            
Pyszny delikatny i kremowy jak włoska panna cotta sernik, do którego potrzeba niewielu składników. Założę się, że wiekszość macie w swojej kuchni. Użyłam tu:
- kilku truskawek
 - galaretki - takiej na 500 ml, ale rozpuszczonej w mniejszej ilości wody
 - śmietanki 30%
 - mleka 3,2% - ale każde inne też się nadaje
 - cukru pudru
 - laski wanilli - jeżeli akurat nie macie jej w kuchni, można użyć ekstraktu lub waniliowego cukru pudru
 - białego sera, który był zmielony trzykrotnie
 - żelatyny - tu podaję przedział 8-10g. Ja używam 8g i dla mnie sernik po schłodzeniu przez 10 godzin ma odpowiednią konsystencję. Jednak gdybym musiała przewozić go w cieple, po prostu zwiększyłabym ilość żelatyny, żeby nie rozpłynął się w drodze.
 - cierpliwość - to chyba najtrudniejszy do zdobycia składnik ;)
 
Przygotowanie również jest bardzo proste. Na początku przygotowujemy galaretkę i truskawki. Następnie masę serową. Jedyną trudność może sprawić wyjęcie gotowego ciasta. Żeby było to łatwiejsze użyłam silikonowej foremki na małą babkę.
Ilość: 12
Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj
ze zdjęciembez zdjęcia
  Sernik panna cotta z truskawkami
Prosty i pyszny sernik. Bez włączania piekarnika. Idealny na lato!
przygotowanie: 15 minpieczenie / smażenie / gotowanie: 5 min
czas całkowity: 10 godzin 20 minut
Składniki:
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
 - 8-10 truskawek
 - 200 g śmietanki 30%
 - 100 ml mleka
 - ½ laski wanilii
 - 8-10 g żelatyny
 - 250 g zmielonego twarogu sernikowego
 - 4 łyżki cukru pudru
 
- Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Odstawić do przestudzenia.
 - Truskawki opłukać, odszypułkować i przekroić na połówki. Ułożyć w silikonowej formie przecięciem do dołu. Zalać zimną, tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki.
 - Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami wody, odstawić aby napęczniała.
 - Do garnuszka przelać śmietankę i mleko, dodać nasionka wydrążone z laski wanilii i pusty strączek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małej mocy przez 5 minut. Odstawić na 30 minut do przestudzenia.
 - Przestudzoną śmietankę zmiksować z serem i cukrem pudrem. Masę waniliową przełożyć na truskawki w galaretce. Odstawić do lodówki na kilka godzin, aby całość stężała.
 - Przed podaniem, foremkę z zastygniętym sernikiem zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie (uważając, żeby woda nie dostała się do środka), a następnie przełożyć na talerz.
 
PROWADZISZ KONTO NA INSTAGRAMIE? Zrób zdjęcie, oznacz mnie - @pelnytalerz i dodaj hashtag #pełnytalerz. Chętnie zajrzę i zostawię ❤