Sernik panna cotta z truskawkami

Sernik panna cotta z truskawkami
Zdjęcie - Sernik panna cotta z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszny delikatny i kremowy jak włoska panna cotta sernik, do którego potrzeba niewielu składników. Założę się, że wiekszość macie w swojej kuchni. Użyłam tu:
  • kilku truskawek
  • galaretki - takiej na 500 ml, ale rozpuszczonej w mniejszej ilości wody
  • śmietanki 30%
  • mleka 3,2% - ale każde inne też się nadaje
  • cukru pudru
  • laski wanilli - jeżeli akurat nie macie jej w kuchni, można użyć ekstraktu lub waniliowego cukru pudru
  • białego sera, który był zmielony trzykrotnie
  • żelatyny - tu podaję przedział 8-10g. Ja używam 8g i dla mnie sernik po schłodzeniu przez 10 godzin ma odpowiednią konsystencję. Jednak gdybym musiała przewozić go w cieple, po prostu zwiększyłabym ilość żelatyny, żeby nie rozpłynął się w drodze.
  • cierpliwość - to chyba najtrudniejszy do zdobycia składnik ;)

Przygotowanie również jest bardzo proste. Na początku przygotowujemy galaretkę i truskawki. Następnie masę serową. Jedyną trudność może sprawić wyjęcie gotowego ciasta. Żeby było to łatwiejsze użyłam silikonowej foremki na małą babkę.


Zdjęcie - Sernik panna cotta z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 12
Autor: Kasia Jastrzębska | pełny talerz Drukuj
ze zdjęciembez zdjęcia Zdjęcie - Sernik panna cotta z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sernik panna cotta z truskawkami Prosty i pyszny sernik. Bez włączania piekarnika. Idealny na lato! przygotowanie: 15 minpieczenie / smażenie / gotowanie: 5 min czas całkowity: 10 godzin 20 minut Składniki:
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 8-10 truskawek
  • 200 g śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • ½ laski wanilii
  • 8-10 g żelatyny
  • 250 g zmielonego twarogu sernikowego
  • 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie: Jak przygotować Sernik Panna Cotta?
  1. Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Odstawić do przestudzenia.
  2. Truskawki opłukać, odszypułkować i przekroić na połówki. Ułożyć w silikonowej formie przecięciem do dołu. Zalać zimną, tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki.
  3. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami wody, odstawić aby napęczniała.
  4. Do garnuszka przelać śmietankę i mleko, dodać nasionka wydrążone z laski wanilii i pusty strączek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małej mocy przez 5 minut. Odstawić na 30 minut do przestudzenia.
  5. Przestudzoną śmietankę zmiksować z serem i cukrem pudrem. Masę waniliową przełożyć na truskawki w galaretce. Odstawić do lodówki na kilka godzin, aby całość stężała.
  6. Przed podaniem, foremkę z zastygniętym sernikiem zanurzyć na chwilę w ciepłej wodzie (uważając, żeby woda nie dostała się do środka), a następnie przełożyć na talerz.
Smacznego :) https://www.pelnytalerz.com/2020/06/sernik-panna-cotta-z-truskawkami.html Copyright: Pełny talerz 2020
PROWADZISZ KONTO NA INSTAGRAMIE? Zrób zdjęcie, oznacz mnie - @pelnytalerz i dodaj hashtag #pełnytalerz. Chętnie zajrzę i zostawię ❤

Zdjęcie - Sernik panna cotta z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów