Makaron z fasolką i pomidorami
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 15minuty
Typowe letnie danie to makaron z warzywami. Do przygotowania także w zimie, z mrożonej fasolki. Smakuje wspaniale i do tego oczywiście jest bardzo szybkie. Polecam:)
Składniki- makaron - 300 g
- pomidory - 2 szt.
- fasolka szparagowa - 200 g
- śmietanka 30% - 100 ml
- oliwa - 2-3 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- parmezan - do posypania
- świeża bazylia - do podania
- czosnek - 2 ząbki
Fasolkę ugotować, odsączyć. Wcześniej można pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić starty czosnek, lekko przesmażyć. Dodać pomidory i fasolkę, chwilę trzymać na ogniu, mieszając od czasu do czasu. Wlać śmietankę, zagotować. Gdy sos zgęstnieje zestawić z ognia. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać. Podawać danie posypane startym parmezanem, posiekaną bazylią oraz świeżo zmielonym pieprzem. Podawać natychmiast.
Smacznego:)