Tarta z porzeczkami w kratkę
Na zakończenie sezonu porzeczkowego krucha tarta z porzeczkami, bardzo prosta i bardzo pyszna. Ciasto bez dodatku jajka jest wyjątkowo smaczne i niebiańsko kruche. Między owocami, a ciastem znajduje się warstwa kokosowa, także niezależnie od ilości dodanych owoców ciasto pozostaje idealnie kruche.
Winne, kwaskowate porzeczki idealne komponują się z kruchym ciastem.
Super do wakacyjnej kawy na tarasie lub w ogrodzie!
Przepis znalazłam tutaj. Polecam!
Składniki na ciasto:
250 g maki orkiszowej jasnej
50 g cukru/ksylitolu
szczypta soli
150 g zimnego masła
ok. 2 łyżek lodowatej wody
Składniki na nadzienie:
1/2 szklanki wiórków kokosowych
3 łyżki cukru/ksylitolu
2 łyżki mąki
4 łyżki roztopionego masła
Dodatkowo:
500 g czerwonych porzeczek
2 łyżki cukru/ksylitolu
2 łyżki mleka
Wykonanie:
- do misy wsypać mąkę, dodać cukier, sól oraz pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami ciasto z mąką jak na tradycyjne kruche lub miksować mieszadłem miksera planetarnego, aż powstanie drobna kruszonka. Dodawać stopniowo lodowatą wodę i połączyć składniki w gładką kulę, nie zagniatać za długo. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię i włożyć na około 45-60 minut do lodówki
- porzeczki opłukać i osuszyć, oderwać szypułki
- w misce wymieszać wiórki kokosowe z cukrem, mąką i roztopionym masłem
- formę na tartę 34x13 lub okrągłą o średnicy 23-24 cm wysmarować masłem
- ciasto podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej. Pierwszą większą część ciasta rozwałkować na stolnicy między folią spożywczą i papierem do pieczenia. Zdjąć folię i trzymając ciasto papierem do góry wyłożyć nim spód i boki formy. Wstawić do lodówki. Resztę ciasta rozwałkować i pociąć paski
- na spód wyłożyć porzeczki wymieszane z cukrem. Ułożyć paski z ciasta. Posmarować je mlekiem
- wstawić do piekarnika i piec w 190`C około 40 minut