Sałatka caprese kojarzy się na ogół z równo ułożonymi plasterkami pomidorów i sera mozzarella. Jest piękna w swojej prostocie i elegancji, ale jeśli znacie mnie choć trochę wiecie, że ani do krojenia, ani do układania równych rządków cierpliwości nie mam. Sałatka caprese jednak to jedna z moich ulubionych letnich sałatek.
Sernik na zimno to dla mnie kwintesencja wakacyjnego deseru. Prosto z lodówki, podany z kwaskowatymi owocami (moje ukochane porzeczki sprawdzą się tu znakomicie!), w sam raz na upalny dzień!
Wykorzystanie kaszy jaglanej jest naprawdę wszechstronne.
Kiedyś nie do pomyślenia było, aby wykorzystać ją w formie słodkiej i do tego na śniadanie.
A dziś bardzo modne są właśnie jaglanki na śniadanie.
Aby urozmaicić swój jadłospis zdarza mi się czasami przygotować kaszę jaglaną o poranku.
Przepyszna zupa dla każdego, bardzo prosta w przygotowaniu. Najlepsza ze świeżej, młodej cukinii i młodej marchewki. Smacznym dodatkiem do zupy są chrupiące czosnkowe grzanki i przyrumienione ziarenka słonecznika.
Arbuzowe gazpacho możecie traktować dwojako, w formie koktajlu lub z posiekanymi ogórkami, oliwkami, pokruszoną fetą oraz chlustem dobrej oliwy jako danie główne.
Naleśniki w zdrowszej wersji - bezglutenowe, bo z mąki gryczanej. Wypełnione serkiem labneh wyprodukowanym z jogurtu greckiego. Żaden serek nie jest tak pyszny, tak kremowy i delikatny jak ten jogurtowy. Naleśniki podałam z sosem z czerwonej porzeczki. Całość przepyszna, dawno nie jadłam tak smakowitych naleśników.
Dziś bardziej męskie danie, choć nie powiem, też zjadłam ze smakiem. Mąż chodził od kilku dni i pojękiwał, że ma ochotę na gulasz. Mimo upałów w końcu mówię, kupuj co trzeba i robimy. Nawet nie było z tym gotowaniem tak źle, a gulasz wyszedł pyszny
Bananowiec z delicjami i mascarpone to lekki, orzeźwiający i pyszny smakołyk. Dżem z czarnej porzeczki i galaretka wiśniowa przełamuje słodki smak bananów i kremu z mascarpone a ciastka dodają deserowi wybornego smaku, tworząc wspaniałą kompozycję idealną na upalne dni. Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste a efekt końcowy wyśmienity.
Prosty, pyszny i bardzo zdrowy.
Do podania z przeróżnymi owocami a najlepiej z: porzeczkami, truskawkami, jeżynami, malinami czy jagodami. Z tego względu, że ma w składzie już banana, który jest dość kaloryczny.
Dziś chciałam Wam zaproponować szybkie ciasto bez pieczenia, eleganckie, pyszne i bez cukru. Delikatna masa bananowo serowa na chrupiącym czekoladowym spodzie z płatków to idealny dodatek do kawy. :)
Jak wiecie niedawno wróciłam z Chin, dlatego kuchnia azjatycka jeszcze bardziej stała się bliska mojemu sercu ( choć bliska była zawsze bo jak wiecie jest to jedna z moich ulubionych kuchni! ).
Dziś przygotowałam dla Was fantastyczne pierożki, które swoim smakiem nawiązują własnie do moich dalekich podróży.
Tego lata przypomniałem sobie o tej prostej przekąsce i postanowiłem ją zaserwować z hiszpańską szynką jamón serrano i grillowanym cypryjskim serem halloumi. To trio polecam zarówno jako prostą przystawkę do lampki wina lub jako podstawę do sałatki.