Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką
Tegoroczne lato nieustannie mnie zachwyca. Czuję jego obecność bardziej niż kiedykolwiek przedtem. Wdycham zapach, ciężki i duszny niczym perfumy. Szukam cienia w szczycie domu. Podziwiam pnącą się po drewnianej pergoli winorośl i wyrośnięte ponad miarę słoneczniki. Ścinam astry do wazonów i zbieram ostatnie owoce z krzewów. Popijam miętową lemoniadę i złoszczę się na brzozy sypiące milionami nasion, które wpadają do mojej szklanki...
Słodki zapach dojrzałych owoców wypełnia moją kuchnię. Obok koszy pełnych soczystych jabłek i słodkich mirabelek stawiam słoiki z domową marmoladą. Zanim zabiorę się za kolejną porcję piekę szybkie ciasto z borówkami....
Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką - przepis
Składniki na tortownicę o średnicy 26cm
Ciasto:
- 4 jajka
- 200g cukru
- 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki borówek amerykańskich
Borówki opłukać na sicie pod bieżącą wodą i zostawić do odcieknięcia.
Utrzeć jajka z cukrem do białości. Wlać olej i ekstrakt waniliowy i jeszcze przez chwilę ucierać. Przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucierać do połączenia składników. Wylać ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy. Na wierzchu rozłożyć odsączone borówki.
Kruszonka:
- 100g mąki
- 75g masła klarowanego
- 50g cukru
Roztopić masło. Wymieszać mąkę z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać roztopione masło i mieszać, aż powstanie kruszonka. Posypać nią owoce rozłożone na cieście. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 175°C. Piec 45minut. Wyjąc upieczone ciasto z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką - podobne przepisy > Tort makowo-kokosowy z borówkami
> Ciasto owocowe z kruszonką > Pełnoziarniste ciasto z wiśniami > Pavlova z leśnymi jagodami
Smacznego :)
Aronia