Błyskawiczne ciasto serowe z brzoskwiniami
Jak doskonale wiecie serniki to moja popisówka!
Ten ulubiony Castingowy robi furorę zarówno wśród Was, jak i mojej rodziny i znajomych.
Dziś mam dla Was przepis na kolejny!
Tym razem ciasto serowe połączyłam ze słodkim serowym nadzieniem i brzoskwiniami – wyszło genialnie!
Ciasto swoją konsystencją przypomina coś pomiędzy sernikiem a zapiekanką – koniecznie spróbujcie!
Pycha!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* masło – 250 g
* ser biały półtłusty – 250 g
* maka pszenna – 250 g
* cukier – 3 łyżki
* sól -1 szczypta
NADZIENIE:
* ser biały półtłusty – 250 g
* żółtko – 1 szt
* cukier – 0,5 szkl
* wanilia – 1 laska
* skórka z cytryny – 1 szt
* brzoskwinie – 5 szt
* jajko – 1 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Ser biały mielimy lub przecierany przez sitko.
Masło siekamy z mąką, cukrem i szczyptą soli, dodajmy zmielony twaróg i szybko zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Schłodzone rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt prostokąta, składamy w kopertę i ponownie rozwałkowujemy na prostokąt.
NADZIENIE:
Obrane brzoskwinie kroimy w plastry.
Ser biały ucierany z żółtkiem, skórką startą z cytryny, cukrem i ziarenkami wanilii.
CAŁOŚĆ:
Nadzienie serowe rozsmarowujemy na środku ciasta, układany na nim pokrojone brzoskwinie.
Boki ciasta nacinamy w paseczki i zaplatamy tworząc ozdobny warkocz.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok 30 minut.
Polewany obficie lukrem.