Pieczeń z cukinii

Pieczeń z cukinii

Zapraszam Was dziś na wegetariańską pieczeń, bądź jak kto woli pasztet z cukinii. Super sprawa jako dodatek do kanapek, jeśli znudziły się komuś codzienne wędliny. Jest łatwa i w miarę szybka do wykonania nie licząc czasu pieczenia. Jeśli nie przepadacie za orzechową nutą smaku w potrawach to orzechy można spokojnie pominąć. To co, jest ktoś chętny do spróbowania? ;)

Zdjęcie - Pieczeń z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na keksówkę o wym. 20x10 cm: (Inspiracja: "Kuchnia Bazylii")
  • 1 duża cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • garść drobno posiekanych orzechów włoskich (można pominąć)
  • ok. 200 g żółtego sera
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 2/3 szklanki kaszy manny
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano


Cukinię umyć, przekroić i wyciąć z niej nasiona (ja swoją również obrałam, bo miała dość twardą skórkę, ale jeśli skórka jest cienka i miękka to można ją zostawić). Wydrążoną cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać łyżeczkę soli, wymieszać i odstawić na ok. kwadrans aż puści sok. Następnie dobrze ją wycisnąć.
Cebulę obrać i posiekać w kostkę, a ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do cukinii razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, orzechami, bułką tartą, kasza manną, jajkami, olejem i przyprawami. Dokładnie wymieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta dodać trochę oleju, a jeśli za rzadka więcej kaszy manny. Przełożyć ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez ok. 50-60 minut. Po upieczeniu dokładnie ostudzić.

Zdjęcie - Pieczeń z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów