Wspomnienie letnich dni. Mięciutkie wilgotne babeczki ze sporą ilością czereśni. Znacie smak ciasta maślankowego? Lubicie je? Jeśli tak, to te babeczki na pewno przypadną Wam do gustu.
abeczki, które idealnie wpasują się w jesienne leniwe śniadanie czy podwieczorek przy kubku gorącego kakao. Lubię je zajadać posmarowane dobrym masłem z niewielką ilością dżemu.
Pyszna fasolka szparagowa, ugotowana na półtwardo w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie i wymieszana z podrumienioną bułką tartą z masełkiem – pychota!
Wszystko co najlepsze oferuje wrzesień - jarmuż i kurki połączone w jednym daniu. Smacznie i zdrowo! Naleśniki faszerowane pysznym farszem z jarmużu z cukinią pod kołderką z duszonych kurek.
Na pewno sok przygotowany w domu jest o wiele wartościowszy od sklepowego, dlatego zachęcam do samodzielnego przygotowania. Posłodzony miodem dużo smaczniejszy od wersji z cukrem, poza tym miód wnosi dodatkową porcję antyoksydantów do soku. Sok z aronii warto mieć cały rok. Ma niezwykle kompleksowy, dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.
Fasolka szparagowa nie jest trudna, ani wymagająca w uprawie. W ogródku sieję ją zwykle dwa razy, w maju i w lipcu. Drugi zbiór właśnie się kończy, fasolę tym razem ugotowałam i podałam w panierce z delikatnie zmielonego sezamu.
Cukinie umyć, przekroić na cztery części i łyżeczką wydrążyć pestki. Pokroić na kawałki lub zetrzeć na grubej tarce. Oczyszczone kurki umyć i osączyć na sicie. Czosnek obrać i pokroić w plasterki...
Najprostszy przepis na pyszne rydze smażone na maśle. Dodatek czosnku i cebuli doda pikantności . Warto pamiętać, aby po umyciu rydze osuszyć i doprawić jedynie solą i pieprzem pod koniec smażenia.
Czekoladowe ciasto z gotowanymi gruszkami jest lekko wilgotne o mocno czekoladowo-korzennym smaku, a do tego te miękkie gruszki uroczo zapieczone w cieście.
Uwielbiam połączenie gorzkiej czekolady z kokosem, kojarzone z popularnymi batonikami. Lubię również tworzyć zdrowsze wersje znanych deserów. W ten sposób powstał dzisiejszy przepis. Podstawą kokosowej masy jest biała fasola, która w ogóle nie jest wyczuwalna. Strukturą idealnie odpowiada tym znanym słodyczom. Wierzch to przepyszny i aksamitny czekoladowy krem, który na pewno jeszcze nie jeden raz wykorzystam.
Są bardzo proste w przygotowaniu, szybkie, idealne na imprezę i bardzo smaczne. Ja do zrobienia zużyłam dwa placki tortilli, ale z podanego przepisu można spokojnie zrobić trzy, a nawet cztery. Można też dodać co się lubi :-)
Wraz ze zmianą kalendarza zmienia się menu więc ostatnio trochę częściej gotuję zupy. Kremowe lubię od zawsze więc dzisiaj polecam wersję porową z jabłkiem. Jabłko już nieraz spisało się w takiej zupie a z porami komponuje się idealnie.