Zupa kremowa z porów i jabłek
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Wraz ze zmianą kalendarza zmienia się menu więc ostatnio trochę częściej gotuję zupy. Kremowe lubię od zawsze więc dzisiaj polecam wersję porową z jabłkiem. Jabłko już nieraz spisało się w takiej zupie a z porami komponuje się idealnie.
Składniki- por (biała część) - 6 szt.
- kwaśne jabłka - 4 szt.
- olej - 4 łyżki
- masło - 2-3 łyżki
- majeranek - 1 łyżka
- bulion warzywny - 3 l
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Pory oczyścić, pokroić w plasterki. Jabłka obrać ze skórki, pokroić na mniejsze cząstki, usunąć gniazda nasienne. W garnku rozgrzać olej z masłem, dodać majeranek, przesmażyć. Dodać pokrojone pory oraz jabłka. Chwilę smażyć, przemieszać. Wlać gorący bulion i gotować ok. 15-20 min. Po tym czasie zmiksować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)