Tarta Raffaello na zimno (wegańska)
Znakomita kokosowo - migdałowa tarta. Owsiany spód z migdałami, kremowa kokosowa masa i słodka polewa. Takie połączenie smaków nigdy nie zawodzi!
Tarta Raffaello na zimno (wegańska)
/forma o średnicy 25 cm/
spód:
2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki migdałów
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki mleka/wody kokosowej
masa:
100g kaszy jaglanej
stała część mleka kokosowego z 1 puszki
10 świeżych daktyli
4 łyżki wiórków kokosowych
polewa:
1 i 1/2 łyżki oleju kokosowego
1/2 szklanki mleka roślinnego
1 łyżka ksylitolu
2 łyżki mąki kokosowej
Wszystkie składniki spodu zmiksować, aby powstała w miarę gładka masa. Wylepić nią dno formy i wstawić do lodówki.
Kaszę jaglaną ugotować, a następnie ostudzić. Dokładnie zblendować ją z dodatkiem stałej części mleka kokosowego, świeżych daktyli (wyjąć z nich pestki) i wiórków kokosowych. Przygotowany krem rozsmarować na spodzie tarty. Wstawić do lodówki.
W międzyczasie przygotować polewę. W rondelku umieścić olej kokosowy, mleko roślinne, ksylitol oraz mąkę kokosową. Podgrzewać, ciągle mieszając, aż składniki się połączą. Odstawić do przestudzenia. Kiedy polewa będzie już zimna, delikatnie rozsmarować ją na wierzchu tarty. Deser ten wstawić do lodówki na około 10 godzin, aby odpowiednio stężał. Przed podaniem można posypać wiórkami kokosowymi.