Parmigiana z cukinii
Podobna zapiekanka, tylko że z bakłażana, jest bardziej znana. Natomiast mniej tradycyjna wersja z cukinią przebija ją smakiem. Do jej przygotowania wykorzystałam przepis z książki "Dwaj łakomi Włosi" Antonia Carluccia i Gennara Contalda, ale dostosowałam go na mniejszą porcję i wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą oraz mozzarellę light, które również doskonale się sprawdzają. Parmigiana wyszła rewelacyjnie - to pełnowartościowe wegetariańskie danie, świeże i aromatyczne.
Zucchini alla parmigiana
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
- kilkanaście listków bazylii
- sól, pieprz
- 3 cukinie (600g)
- ok. 30g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 jajka
- 1 kulka mozzarelli light
- 80g parmezanu
1) W rondlu rozgrzać połowę oliwy, dodać posiekaną cebulę i podsmażać, aż zmięknie.
2) Dodać krojone pomidory, podartą 1/3 bazylii, sól i pieprz i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 10-15 minut, aż zgęstnieje.
3) Cukinie pokroić wzdłuż na plastry o grubości 4-5 mm.
4) Obtoczyć w mące, a następnie w jajku i smażyć z obu stron na reszcie oliwy, aż się zrumienią.
5) Na dnie prostokątnego naczynia żaroodpornego rozprowadzić trochę sosu pomidorowego.
6) Ułożyć na nim warstwę cukinii, posmarować sosem i rozłożyć część mozzarelli pokrojonej w kostkę, startego parmezanu i listków bazylii.
7) Ułożyć w ten sposób dwie kolejne warstwy, na wierzchu rozprowadzając resztę sosu i sera.
8) Przykryć folią aluminiową i zapiekać w temperaturze 200 st. C przez 20 minut.
9) Zdjąć folię i piec przez kolejne 20 minut, do zrumienienia.
10) Przed podaniem odstawić na 5 minut.
Czas przygotowania: 1 1/4 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 610 kcal