Parmigiana z cukinii

Zdjęcie - Parmigiana z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Podobna zapiekanka, tylko że z bakłażana, jest bardziej znana. Natomiast mniej tradycyjna wersja z cukinią przebija ją smakiem. Do jej przygotowania wykorzystałam przepis z książki "Dwaj łakomi Włosi" Antonia Carluccia i Gennara Contalda, ale dostosowałam go na mniejszą porcję i wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą oraz mozzarellę light, które również doskonale się sprawdzają. Parmigiana wyszła rewelacyjnie - to pełnowartościowe wegetariańskie danie, świeże i aromatyczne.

Zucchini alla parmigiana
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
- kilkanaście listków bazylii
- sól, pieprz
- 3 cukinie (600g)
- ok. 30g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 jajka
- 1 kulka mozzarelli light
- 80g parmezanu

1) W rondlu rozgrzać połowę oliwy, dodać posiekaną cebulę i podsmażać, aż zmięknie.
2) Dodać krojone pomidory, podartą 1/3 bazylii, sól i pieprz i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 10-15 minut, aż zgęstnieje.
3) Cukinie pokroić wzdłuż na plastry o grubości 4-5 mm.
4) Obtoczyć w mące, a następnie w jajku i smażyć z obu stron na reszcie oliwy, aż się zrumienią.
5) Na dnie prostokątnego naczynia żaroodpornego rozprowadzić trochę sosu pomidorowego.
6) Ułożyć na nim warstwę cukinii, posmarować sosem i rozłożyć część mozzarelli pokrojonej w kostkę, startego parmezanu i listków bazylii.
7) Ułożyć w ten sposób dwie kolejne warstwy, na wierzchu rozprowadzając resztę sosu i sera.
8) Przykryć folią aluminiową i zapiekać w temperaturze 200 st. C przez 20 minut.
9) Zdjąć folię i piec przez kolejne 20 minut, do zrumienienia.
10) Przed podaniem odstawić na 5 minut.

Czas przygotowania: 1 1/4 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 610 kcal

Przepisy z tych kategorii

Risotto z winem, cukinią i parmezanem. Jak pięknie by mogło być…
1

Risotto z winem, cukinią i par…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Piernikowe muffinki bananowo – cukiniowe z orzechami

Piernikowe muffinki bananowo –…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Roladki z cukinii z kozim serem

Roladki z cukinii z kozim sere…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Dżem z cukinii z galaretką cytrynową

Dżem z cukinii z galaretką cyt…

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Pieczone frytki z ...cukinii :)

Pieczone frytki z ...cukinii :…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Zakręcona tarta z cukinią, marchewką i papryką

Zakręcona tarta z cukinią, mar…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Carbonara - prosta i szybka w przygotowaniu
3

Carbonara - prosta i szybka w…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Prosta sałatka caprese
2

Prosta sałatka caprese

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sierpniowa focaccia
1

Sierpniowa focaccia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Grissini z kurkami i koperkiem
2

Grissini z kurkami i koperkiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Rigatoni z klopsami, pomidorowym sosem i mozzarellą. Lipcowa obfitość…
3

Rigatoni z klopsami, pomidorow…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Włoska zupa z dorszem
1

Włoska zupa z dorszem

napiecyku napiecyku
napiecyku