Chipsy z tortilli
Witajcie :-) Robiliście kiedyś chipsy z tortilli ? Ja znalazłam przepis na właśnie takie chipsy tutaj (klik). Mój syn nie mógł się doczekać aż je zrobię. Są bardzo proste w przygotowaniu, szybkie, idealne na imprezę i bardzo smaczne. Ja do zrobienia zużyłam dwa placki tortilli, ale z podanego przepisu można spokojnie zrobić trzy, a nawet cztery. Można też dodać co się lubi :-) Polecam i życzę miłego dnia :-)
Składniki:
- 2 - 3 placki tortilli (średnica 25 cm)
- 50 g masła
- 20 g sera twardego typu parmezan
- oregano
- bazylia
1. Masła roztapiamy, studzimy. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miseczki dajemy starty ser, oregano, bazylię i wlewamy roztopione masło. Mieszamy.
2. Placki tortilli kroimy na cztery części, a potem każdą jeszcze na trzy.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Pokrojone trójkąty tortilli nacieramy masłem z serem i przyprawami i układamy na papier.
4. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Chipsy zapiekamy około 12 minut, muszą się nam ładnie zarumienić. Studzimy, po kilku minutach one stwardnieją i są gotowe, możemy jeść same lub z ulubionym sosem :-) Smacznego :-)