Deser Bounty z białą fasolą
Uwielbiam połączenie gorzkiej czekolady z kokosem, kojarzone z popularnymi batonikami. Lubię również tworzyć zdrowsze wersje znanych deserów. W ten sposób powstał dzisiejszy przepis. Podstawą kokosowej masy jest biała fasola, która w ogóle nie jest wyczuwalna. Strukturą idealnie odpowiada tym znanym słodyczom. Wierzch to przepyszny i aksamitny czekoladowy krem, który na pewno jeszcze nie jeden raz wykorzystam. Całość jest lekka, słodka i całkiem zdrowa. Naprawdę polecam!
Tutaj mam jeszcze kilka innych pomysłów na to znakomite połączenie czekolady z kokosem: Kokosowy sernik na zimno, Tarta kokosowo - czekoladowa (jak bounty), Pralinki kokosowo-migdałowe oblane czekoladą
Deser Bounty z białą fasolą
/4-5 porcji/
spód:
10 sztuk ulubionych kruchych ciasteczek
kokosowa masa:
1 szklanka ugotowanej białej fasoli
4 łyżki mąki kokosowej
1/2 puszki mleka kokosowego
1 łyżka miodu
czekoladowy wierzch:
50g gorzkiej czekolady
3 duże łyżki stałej części mleka kokosowego
do podania:
wiórki kokosowe
Białą fasolę zmiksować z dodatkiem mąki kokosowej, mleka kokosowego i miodu na bardzo gładką masę.
W każdym naczyniu (w którym będziemy serwować deser) umieścić po 2 pokruszone ciasteczka. Następnie umieścić w nich krem. Wstawić do lodówki.
W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze stałą częścią mleka kokosowego, co pewien czas mieszając. Na koniec ponownie dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia.
Kiedy krem będzie już letni, rozsmarować go na wierzchu wcześniej przygotowanych deserów. Wstawić do lodówki na około 4 godziny. Przed podaniem udekorować wiórkami kokosowymi.