To właśnie teraz można kupić najlepsze pomidory i trzeba z tego skorzystać, np. przygotowując jak najprostszą sałatkę. Dodałam do niej podsmażone chorizo, które świetnie podkreśla smak pomidorów.
Muffiny pyszne. Mój syn stwierdził, że najlepsze na świecie :-) Zrobiłam nawet podwójną porcję. Zmniejszyłam ilość cukru i zamiast śmietany dałam jogurt naturalny. Polecam, warto zrobić, póki są śliwki :-)
Z początkiem września postanowiłam przygotować dla Was wytrawne ciasto z dodatkiem ulubionych warzyw, cheddara (lub nawet szynki czy boczku, jeśli ktoś ma ochotę). Pomyślałam, że to fajna alternatywa dla kanapki do szkoły czy przekąska na drugie śniadanie.
Dziś kasza stała się podstawą kopytek. Zachęcam i Was do eksperymentów oraz do wypróbowania tego przepisu. Rodzina orzekła, że kopytka wypadły znakomicie i już domaga się kolejnych.
Taka kombinacja musiała wyjść dobrze! Jeśli tak jak ja jesteście fanami Raffello, tego tortu nie trzeba Wam zachwalać – na pewno będziecie nim zachwyceni!
Połączenie twarogu w cieście z serem na wierzchu jest naprawdę dobre, a gruboziarnista sól jest tą przysłowiową „kropką nad i”. Komu znudziły się słone paluszki, temu czas wypróbować pogacze! Węgrzy podają je jako dodatek do wina lub piwa, ale mnie one również zastępują pieczywo do leniwego śniadania.
Powstały nie tylko nadziane serem ale specjalnie dla Męża także w wersji z jabłkami. Pyszne, zdrowe i idealne do zabrania do pracy lub szkoły, upieczcie koniecznie.
Pischinger czyli torcik z wafli przekładany pyszną masą mleczno-kakaową to jeden z prostszych deserów, szczególnie lubiany przez dzieci, będzie też wybornym smakołykiem do kawy. To przysmak z mojego dzieciństwa do którego od czasu do czasu wracam w mojej kuchni.
Grzanka, do niej podsmażona sałata rzymska (podawana na ciepło bije na głowę wersję jedzoną na surowo!), do tego trochę pleśniowego sera, sadzone jajko (z obowiązkowo płynnym środkiem!) i smażone na maśle prawdziwki. Czy trzeba kogoś namawiać dłużej nić 5 sekund na taki zestaw?!
Aksamitna czerwona papryka i pomarańczowa soczewica. Z nich doskonały duet w postaci zupy. Do tego odrobina przypraw, parę dodatków i gotowe. Przyjemna w smaku, w kolorze zachodzącego słońca
Szybkie ciasto migdałowe ze śliwkami, puszyste i aromatyczne.To mój ulubiony wrześniowy placek taki ” na szybko”. Jego smak przenosi mnie w czasy dzieciństwa.
Pyszna zupa z kalafiorem, dynią Hokkaido, ziemniakami, kurkumą i natką pietruszki. Do tego troszkę śmietany, cebulka i czosnek i wyszła naprawdę fajna zupa.
Sezon grzybowy rozpoczął się na dobre, warto zatem dary lasu wykorzystać do przygotowania pysznego obiadu, ma się rozumieć z grzybami w roli głównej. Sos grzybowy pasuje do mięs, ryb, makaronów, kasz, a jego dodatek uświetni każdy posiłek.
Dziś danie na szybko, makaron kokardki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi. Mniam, bardzo lubię i reszta domowników też takie dania.
Kapustę posiekać, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa wymieszać z solą (i ewentualnie kminkiem) i odstawić na ok. 2 godziny. Po tym czasie ubić wyparzonym drewnianym ustrojstwem z kulą na czubku...