Czas pomyśleć o wzmocnieniu odporności, bo jesienna aura niestety sprzyja infekcjom. Aby się ich ustrzec albo odeprzeć atak kataru, kaszlu i bolącego gardła przygotujcie miksturę, która ma naprawdę super moc! Wzmacnia, rozgrzewa, działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i przeciwbólowo.
Chyba każdy lubi zjeść sobie pyszną i sycącą zupę w chłodny jesienny wieczór po ciężkim dniu pracy. Szczególnie taką, która jest nieszczególnie trudna w przygotowaniu:) Proponuję więc pyszną zupę z zielonych warzyw, z kurczakiem i na koniec zabieloną śmietanką, która umili zimny wieczór całej rodzinie.
Delikatne i bardzo puszyste. Niestety nie mam ich zdjęcia w przekroju, ale naprawdę, konsystencja środka tych babeczek jest wspaniała. Dodatek cytryny idealnie podkreśla subtelny smak marchewki. Myślę, że te muffinki świetnie sprawdzą się jako przekąska w szkole lub pracy.
Moje czekoladowe ciasto przygotowałam prawie bez użycia cukru, jest tylko odrobina cukru znajdująca się w gorzkiej czekoladzie. Dodałam też zdrową mąkę jaglaną oraz olej kokosowy.
Bardzo przyjemne, chrupiące ciasteczka z niewielką ilością tłuszczu. Z płatkami owsianymi, dynią i czekoladą. Część mąki owsianej zastąpiłam w nich tą amarantusową i konopną. Wyszło całkiem smacznie, zdrowo i słodko.
To właśnie teraz można kupić najlepsze pomidory i trzeba z tego skorzystać, np. przygotowując jak najprostszą sałatkę. Dodałam do niej podsmażone chorizo, które świetnie podkreśla smak pomidorów.
Muffiny pyszne. Mój syn stwierdził, że najlepsze na świecie :-) Zrobiłam nawet podwójną porcję. Zmniejszyłam ilość cukru i zamiast śmietany dałam jogurt naturalny. Polecam, warto zrobić, póki są śliwki :-)
Z początkiem września postanowiłam przygotować dla Was wytrawne ciasto z dodatkiem ulubionych warzyw, cheddara (lub nawet szynki czy boczku, jeśli ktoś ma ochotę). Pomyślałam, że to fajna alternatywa dla kanapki do szkoły czy przekąska na drugie śniadanie.
Dziś kasza stała się podstawą kopytek. Zachęcam i Was do eksperymentów oraz do wypróbowania tego przepisu. Rodzina orzekła, że kopytka wypadły znakomicie i już domaga się kolejnych.
Taka kombinacja musiała wyjść dobrze! Jeśli tak jak ja jesteście fanami Raffello, tego tortu nie trzeba Wam zachwalać – na pewno będziecie nim zachwyceni!
Połączenie twarogu w cieście z serem na wierzchu jest naprawdę dobre, a gruboziarnista sól jest tą przysłowiową „kropką nad i”. Komu znudziły się słone paluszki, temu czas wypróbować pogacze! Węgrzy podają je jako dodatek do wina lub piwa, ale mnie one również zastępują pieczywo do leniwego śniadania.
Powstały nie tylko nadziane serem ale specjalnie dla Męża także w wersji z jabłkami. Pyszne, zdrowe i idealne do zabrania do pracy lub szkoły, upieczcie koniecznie.
Pischinger czyli torcik z wafli przekładany pyszną masą mleczno-kakaową to jeden z prostszych deserów, szczególnie lubiany przez dzieci, będzie też wybornym smakołykiem do kawy. To przysmak z mojego dzieciństwa do którego od czasu do czasu wracam w mojej kuchni.
Grzanka, do niej podsmażona sałata rzymska (podawana na ciepło bije na głowę wersję jedzoną na surowo!), do tego trochę pleśniowego sera, sadzone jajko (z obowiązkowo płynnym środkiem!) i smażone na maśle prawdziwki. Czy trzeba kogoś namawiać dłużej nić 5 sekund na taki zestaw?!
Aksamitna czerwona papryka i pomarańczowa soczewica. Z nich doskonały duet w postaci zupy. Do tego odrobina przypraw, parę dodatków i gotowe. Przyjemna w smaku, w kolorze zachodzącego słońca