Jogurtowa babka ekspresowa
Jeśli powiem, że tą babkę zrobisz w zasadzie z zamkniętymi oczami- wystarczy wszystkie składniki wsypać do miski i wymieszać, jest świeża przez dobry tydzień, a do tego obłędnie pachnie cytryną, to nie będę musiała nikogo długo namawiać do jej upieczenia, prawda?!
Jogurtową bakę doprawić możecie esencją waniliową, skórka cytrynową (jak to ja zrobiłam), a nawet upiec ją w płaskiej foremce i na wierzchu ozdobić owocami (z wiśniami jest wprost obłędna!).
Podaję proporcję na foremkę o ok.25 cm. średnicy.
Składniki:- jogurt grecki - 1 szklanka
- olej - 3/4 szklanki, np. rzepakowy
- sok z cytryny - 1 łyżka
- skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
- jajko - 2 szt
- cukier - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- mąka pszenna - 2 szklanki
- sól - 1/4 łyżeczki
W misce wymieszaj jogurt z olejem, jajkami, sokiem i skórką cytrynową oraz cukrem.
Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połącz na gładkie ciasto i przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej np. masłem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut. Przed podaniem (opcjonalnie) oprósz cukrem pudrem lub obłóż świeżymi owocami.