Kalafiorowe „risotto” z prawdziwkami
Jest kremowe, pełne aromatu i naprawdę pyszne! „Risotto” z kalafiora- warzywne danie, w którym to właśnie kalafior gra pierwsze skrzypce z powodzeniem zastępując ryż czy kaszę, którą zwykle dodalibyśmy jako podstawę obiadu. Wiem, że nazwa przepisu może być nieco myląca, kalafior jest tu drobny niczym ziarenka ryżu, stąd to porównanie.
Kalafior jako podstawa obiadu to wspaniały sposób na przemycenie w posiłku dodatkowych warzyw. Muszę w tym miejscu dodać, że mój mąż nie był pewien, co je i obstawiał kaszę :) Tak przygotowany kalafior na pewno Was zaskoczy, a z dodatkiem grzybów ma szansę stać się ulubionym daniem na rozgrzewkę chłodną, jesienną porą!
Z podanych proporcji (czyli jednego średniej wielkości kalafiora) przygotujecie porcję dla 2-3 osób.
Składniki:- kalafior - 1 średnia sztuka
- szalotka - 1 szt
- prawdziwki - 4 szt (lub inne grzyby)
- oliwa - 2 łyżki
- parmezan - 4 łyżki, świeżo tarty
- sól, pieprz - do smaku
- natka pietruszki - do podania
Kalafior zetrzyj na dużych oczkach tarki lub (to metoda znacznie łatwiejsza!) zmiksuj w malakserze, aż uzyskasz kawałeczki wielkości ziarenek ryżu czy drobnej kaszy.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Podsmaż na niej, na złoto, pokrojone w plasterki kapelusze prawdziwków. Przełóż na miseczkę i odstaw.
Na tę samą patelnię ponownie wlej odrobinę oliwy, zeszklij drobno posiekaną szalotkę wraz z posiekanymi nóżkami grzybów. Dodaj kalafior i smaż na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż kalafior będzie miękki. Aby był bardziej kremowy, możesz dodać do gotowania 1/3 szklanki wody/bulionu.
Gdy kalafior będzie miękki, dodaj tarty parmezan, dopraw go do smaku, połącz z wcześniej usmażonymi kapeluszami prawdziwków. Podawaj na ciepło, posypane natką pietruszki.