Indyk w mango chutney z fasolką szparagową i orzechami ziemnymi
Szybka, kolacja lub pyszny obiad w domu lub w pracy…. Minimum wysiłku maksimum przyjemności.
Lekko strawnie, warzywno-owocowo z mięsem lub bez, z orzechami…. Brzmi pysznie i jest proste w wykonaniu. Spróbujcie sami.
Czas przygotowania max 30 minut
4 porcje
Składniki:
kawałek piersi z indyka
20 dag zielonej fasolki szparagowej
gotowy chutney mango
2 garści orzechów ziemnych niesolonych
ugotowany ryż (taki jaki lubicie najbardziej)
olej (super jeśli mamy arachidowy)
sól, pieprz
nasiona chia
Przygotowanie:
Jeśli nie ugotowaliście wcześniej ryżu, należy to zrobić w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu. Wcześniej ugotowany ryż przed podaniem przelewamy kilka razy wrzątkiem.
Indyka kroimy w kostkę lub w paski.
Fasolkę myjemy, odcinamy ogonek i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.
Mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiano, pod koniec lekko solimy i posypujemy pieprzem mielonym.
Dorzucamy surową fasolkę i chwilę smażymy. Fasolka ma pozostać chrupiąca.
Dodajemy kilka łyżek gotowego sosu chutney z mango i mieszamy dokładnie, tak by sos pokrył mięso i fasolkę.
Dodajemy orzechy i smażymy jeszcze 5 minut ciągle mieszając.
Na ugotowany ryż wykładamy naszą zawartość patelni, posypujemy chia i zjadamy ze smakiem.
Danie to idealnie nadaje się na lunch do pracy, po odgrzaniu smakuje równie dobrze, jak bezpośrednio po przyrządzeniu.
Smacznego!