
Domowa jarzynka z suszonych warzyw korzennych i zielonych, oraz z ziół i przypraw. Najlepsze będą warzywa ekologiczne lub z własnego ogrodu. Oprócz podstawowych marchewki, pietruszki i selera, warto dodać natkę lubczyku, oregano, bazylię i tymianek. Już jedna łyżka przyprawy, wzbogaci smakowo zimowe zupy, sosy i potrawki. ?
Warzywa i zioła suszyłam w suszarce do grzybów, warzyw i owoców od
Garneczki.pl.
Składniki
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 por
- łodyżki pietruszki, selera, lubczyku i oregano
- płaska łyżka soli
- 2 łyżeczki curry
- liść laurowy
- kilka nasion jałowca
Przyda się również
- suszarka do warzyw
- szczelnie zamykane słoiczki do przechowywania żywności
Warzywa korzenne myję i dokładnie obieram. Zioła myję i osuszam papierowym ręcznikiem.
Marchew, seler i pietruszkę tnę na wiórki, za pomocą obieraczki do warzyw.
Pora kroję wzdłuż na pół i na cieńsze paski.
Warzywa i zioła rozkładam na półkach suszarki do warzyw. Suszę około 7 godzin. Warzywa suszą się nierównomiernie, najszybciej wysuszy się pietruszka i zioła.
Wysuszone warzywa mielę na gruboziarnisty proszek. Dodaję sól, curry, zmielony liść laurowy, nasiona jałowca, wszystko dokładnie mieszam.
Susz warzywny, przechowuję w szczelnie zamykanych słoikach –
zobacz tutaj
W kuchni, lepiej go mieć w zasięgu ręki:) Kto nie marzy, o takiej domowej, pełnej aromatów przyprawie ? ?


