Domowa vegeta

Domowa vegeta
Zdjęcie - Domowa vegeta - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDomowa jarzynka z suszonych warzyw korzennych i zielonych, oraz z ziół i przypraw. Najlepsze będą warzywa ekologiczne lub z własnego ogrodu. Oprócz podstawowych marchewki, pietruszki i selera, warto dodać natkę lubczyku, oregano, bazylię i tymianek. Już jedna łyżka przyprawy, wzbogaci smakowo zimowe zupy, sosy i potrawki. ? Warzywa i zioła suszyłam w suszarce do grzybów, warzyw i owoców od Garneczki.pl. Zdjęcie - Domowa vegeta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Domowa vegeta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • łodyżki pietruszki, selera, lubczyku i oregano
  • płaska łyżka soli
  • 2 łyżeczki curry
  • liść laurowy
  • kilka nasion jałowca
Przyda się również
  • suszarka do warzyw
  • szczelnie zamykane słoiczki do przechowywania żywności
Warzywa korzenne myję i dokładnie obieram. Zioła myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Marchew, seler i pietruszkę tnę na wiórki, za pomocą obieraczki do warzyw. Pora kroję wzdłuż na pół i na cieńsze paski. Warzywa i zioła rozkładam na półkach suszarki do warzyw. Suszę około 7 godzin. Warzywa suszą się nierównomiernie, najszybciej wysuszy się pietruszka i zioła. Wysuszone warzywa mielę na gruboziarnisty proszek. Dodaję sól, curry, zmielony liść laurowy, nasiona jałowca, wszystko dokładnie mieszam. Susz warzywny, przechowuję w szczelnie zamykanych słoikach – zobacz tutaj W kuchni, lepiej go mieć w zasięgu ręki:) Kto nie marzy, o takiej domowej, pełnej aromatów przyprawie ?  ?

Zdjęcie - Domowa vegeta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Domowa vegeta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Domowa vegeta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów