Rewelacja! Są pyszne i słodziutkie, choć do samego ciasta nie używamy cukru. Słodyczy nadaje nadzienie – w moim przypadku powidła śliwkowe oraz krem orzechowo-czekoladowy. Świetnie sprawdzi się również marmolada.
Szare kluski, u nas tak zwane kluski z tarcizny, to świetna opcja na niedrogi i smaczny obiad.
W moim domu są bardzo lubiane i zawsze znikają do samego końca.
Jeżeli lubicie kluski ziemniaczane, a jeszcze takich nie robiliście, koniecznie spróbujcie.
Jeśli od dawna planowaliście zacząć piec domowy chleb to może teraz znajdziecie na to trochę czasu. A przygotowanie tego chleba nie zajmie Wam więcej niż 2 godziny! Oto przepis dla początkujących na prosty chleb okrągły w wersji drożdżowej.
Babka czekoladowa to kolejny z przepisów inspirowany moim pobytem w Le Cordon Bleu. Ciasta, które tam piekłam można by podsumować jednym stwierdzeniem: „na bogato”. To z pewnością nie jest przepis fit, ale ja też nigdy nie obiecywałam fit przepisów ;) Wiem za to, że taka babka czekoladowa jest warta każdej pochłoniętej kalorii. Jest wilgotna, puszysta, aromatyczna.
Bułeczki są pyszne i mięciutkie. W środku skrywają kawałek mozzarelli. Sos beszamelowy, w którym możemy maczać bułeczki, również zawiera sporą ilość różnego rodzaju serów. Są więc to bułeczki idealne dla prawdziwych seromaniaków 🙂
Lizaki bezowe to prosty deser, który zrobicie zaledwie z dwóch składników. Świetnie sprawdzą się jako efektowna dekoracja tortu. Dobrze znoszą przechowywanie i można przygotować je sobie na zapas
Pięknie wyrosło i tak smakowało, że z powodzeniem można się nim zajadać nawet bez dodatków w postaci kremu. Robiłam je pierwszy raz i chyba nie muszę dalej szukać przepisu na ciasto parzone, bo ten jest prosty i sprawdzony
Już wczoraj obiecałam Wam przepis na te placuszki. Smakują wszystkim: i małym, i dużym. W tym trudnym okresie sprawcie przyjemność najbliższym. Sukces gwarantowany!
To prosty przepis, do którego przygotowania potrzebujecie kilku podstawowych produktów. Wychodzą z niego bardzo delikatne, lekko słodkie bułeczki (mój dodatek cukru na wierzchu i rodzynków w środku sprawił, że stały się nieco bardziej deserowe).
Niby te same składniki, a poprzez troszkę inne wykonanie możemy się cieszyć smakiem niebywale delikatnych i puszystych naleśników.
Jestem pewna, że pokochają je wszystkie dzieci oraz Ci troszkę starsi również;)
Wielkanoc coraz bliżej, a ja nie wyobrażam sobie jej bez pysznej babki na stole. Dziś mam dla Was przepis na takie właśnie ciasto, które piekłam już kilkakrotnie. Babka z dodatkiem masła orzechowego i czekolady jest miękka, mocno wilgotna i nie za słodka. Ciekawie wygląda po przekrojeniu.
Takie kakaowe ciasteczka z prażonym słonecznikiem przygotowuję na słodki poczęstunek dla moich bliskich. Ja sama też uwielbiam ten chrupiący słonecznik.
Ciasteczka są wspaniałe, a najlepsze na drugi i trzeci dzień po upieczeniu, kiedy nieco zmiękną.
Moi bliscy nigdy nie mają ich dosyć.
Sałatka szopska to zdrowy i smaczny klasyk bałkański. Kto był w Bułgarii, ten na pewno jadł soczystą sałatkę z warzywami, sosem winegret i owczym serem solankowym.