Chleb na zakwasie z jalapeño i cheddarem
Chleb na zakwasie z jalapeño i cheddaremKiedy Amber zaprosiła nas do sierpniowej piekarni od razu wiedziałam, że dołączę. Po składnikach czułam, że chleb musi być wyjątkowy. I rzeczywiście taki jest. Ostry w smaku i niezwykle smaczny:-) Pasuje do wielu dodatków. Zachęcam do wypróbowania!
Chleb na zakwasie z jalapeño i cheddaremoryginalny przepis i zdjęcie – klik!
Składniki:
- 50 g aktywnego zakwasu
- 365 g + 1 łyżeczka ciepłej wody
- 280 g mąki pszennej chlebowej
- 200 g mąki uniwersalnej
- 20 g mąki pełnoziarnistej
- 9 g drobnej soli morskiej
- 50 g pokrojonego w plasterki marynowanego jalapeño
- 135 g ostrego sera cheddar pokrojonego w kostkę
- 12 g posiekanego szczypiorku.
Przygotowanie:
W dużej misce dodaj starter i wodę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj wszystkie mąki, połącz wszystko i odstaw na 30 minut.Następnie dodaj sól i ponownie wymieszaj i odstaw na kolejne 6-8 godzin. Jeśli chcesz, możesz wzmocnić ciasto składaniem co 30 minut przez kolejne 2 godziny, a następnie zrobić 1-godzinną przerwę i odstawić na 2-3 godziny.Kiedy będziesz gotowy do formowania chleba, wymieszaj ciasto z serem, papryczkami jalapenos i szczypiorkiem, a następnie uformuj bochenek i przenieś do formy.Wstaw do lodówki na noc, a następnego ranka rozgrzej piekarnik do 235 st. C. Ciasto przełóż do zimnego granka wyłożonego papierem do pieczenia i piecz przez 10 minut w 235 st. C, a następnie obniż temperaturę do 220 st. C i piecz 25 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 10 minut lub do momentu, aż bochenek nabierze złotego koloru, a po dotknięciu bochenka wyda głuchy dźwięk. Ostudź bochenek i pokrój.
Chleby na blogach: