Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce

Ciasto bez użycia miksera z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce. Czekoladę rozpuściłam z masłem i połączyłam z jajkami. Na koniec dodałam mąkę. Ciasto robi się i piecze szybko, a smakuje znakomicie.
Pasuje do popołudniowej kawy i do śniadaniówki dla dzieci 🙂

Zdjęcie - Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto z czekoladą i migdałami

Składniki na ciasto z czekoladą i migdałami

– 140 g mąki pszennej chlebowej
– 200 g gorzkiej czekolady
– 130 g masła
– 120 g cukru
– 3 jajka
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 120 g grubo pokrojonych migdałów

Czekoladę połam na mniejsze kawałki, daj do garnuszka, dodaj masło. Wszystko rozpuść mieszając, na bardzo małym ogniu. Dodaj cukier, pomieszaj. Odstaw do przestudzenia.

Do przestudzonej masy czekoladowej dodaj jajka, całość dokładnie pomieszaj rózgą kuchenną. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj migdały, ponownie pomieszaj.

Foremkę o wymiarach 29 x 13 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Masę przelej do foremki, wyrównaj powierzchnię. Ciasto piekłam w temperaturze 180 stopni, około 25 – 30 minut. Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia.
Smacznego 🙂

Zdjęcie - Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

cIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI

Kategorie przepisów

Podobne przepisy