Sałatka z grillowaną ośmiornicą

Sałatka z grillowaną ośmiornicą
Najchętniej przeniosłabym się teraz na jakąś grecką wyspę. Niestety, z co najmniej kilku powodów nie jest to teraz możliwe, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby grecką ucztę urządzić sobie w domu. W końcu pogodę mamy niczym w słonecznej Grecji! Pogoda idealna żeby serwować sałatki, bo są lekkie, zdrowe i pyszne! Jeśli nie macie ośmiornicy możecie wykorzystać grillowanego łososia, albo krewetki. Też będzie pysznie.
Zdjęcie - Sałatka z grillowaną ośmiornicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
ośmiornica o wadze około 1 kg
1 szklanka białego wytrawnego wina
1/2 szklanki wody
4 ząbki czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 biała cebula
400 g ziemniaków sałatkowych
2 czerwone papryki
10 pomidorków koktajlowych
1 główka sałaty rzymskiej
1 czerwona cebula
20 czarnych oliwek bez pestek
sok i skórka z 1/2 cytryny
3 łyżki oliwy
pęczek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jeśli wykorzystujecie mrożoną ośmiornicę, wcześniej musicie ją odmrozić. Z ośmiornicy trzeba usunąć głowę i środkową część. Wino i wodę wlewamy do garnka, dodajemy rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz białą cebulę pokrojoną w piórka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wywar doprowadzamy do wrzenia i hartujemy ośmiornicę, trzykrotnie wkładamy i wyciągamy jej macki z wywaru. Następnie wkładamy całą ośmiornicę do wywaru i gotujemy 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy ośmiornicę w wywarze do całkowitego ostygnięcia. Rozgrzewamy patelnię grillową lub grill. Odcinamy macki ośmiornicy i nacieramy je czosnkiem. Ośmiornicę grillujemy 10 minut, co jakiś czas obracając.


Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Paprykę pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez około 20-30 minut, aż skórka stanie się czarna. Przekładamy papryki do głębokiego naczynia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie usuwamy gniazda nasienne i skórę. Papryki kroimy na małe kawałki, pomidorki w ćwiartki, czerwoną cebulę w piórka, a wystudzone ziemniaki w plastry.


Na dużym talerzu układamy pokrojoną w ćwiartki sałatę rzymską, plastry ziemniaków, paprykę,pomidorki, cebulę i oliwki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy skórkę otartą z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Na wierzchu układamy grillowane macki ośmiornicy.
Zdjęcie - Sałatka z grillowaną ośmiornicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sałatka z grillowaną ośmiornicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sałatka z grillowaną ośmiornicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sałatka z grillowaną ośmiornicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepis pochodzi z mojej książki "Sałatki i surówki zdrowo zamieszane"


Kategorie przepisów