Sałatka grecka

Sałatka grecka to jedna z najlepszych rzeczy, jakie można przygotować sobie latem i chyba najpopularniejszy helleński przepis, zarówno w kraju powstania, jak i poza jego granicami. Nic dziwnego, bo niesamowicie proste danie ma w sobie wszystko, co najlepsze o tej porze roku! Sami Grecy nazywają ją sałatką wiejską, czyli χωριάτικη σαλάτα (czyt. choriatiki salata), bo zawiera ona wszystko, co można znaleźć w przydomowych ogródkach: świeże pachnące słońcem pomidory, orzeźwiającego ogórka, chrupiącą paprykę, dodającą pikanterii cebulę oraz pełne smaku oliwki. Nie należy również zapominać o plastrze lekko słonego dojrzewającego sera feta, polanego chlustem najlepszej greckiej oliwy z oliwek i odrobinie oregano dla smaku. Tylko tyle, albo aż tyle, bo kluczem są tutaj dobrej jakości składniki. Nie ma tutaj miejsca na bezbarwne pomidory, drugogatunkową oliwę, czy oszukany ser, który fetę tylko udaje. Również poza latem i wczesną jesienią nie da się zrobić dobrej sałatki greckiej. Stwierdzam to z ubolewaniem, ale nawet w środku sezonu nasze polskie warzywa nie smakują tak dobrze, jak w słonecznej Grecji. Tam po prostu czuć promienie słońca w każdym kawałku pomidora czy ogórka. Cóż trzeba się znowu wybrać na małe greckie wakacje!

Z założenia sałatka grecka ma być daniem szybkim, bo kto by chciał tracić czas na mozolne krojenie składników, gdy za oknem skwar i słońce. Dlatego kawałki warzyw są duże i pokrojone jakby niedbale, choć wcale nie niestarannie. Mówiąc już o krojeniu, warto wspomnieć, że nigdy, ale to nigdy w Grecji nie spotkacie sera feta pokrojonego w kostkę (no, chyba że któryś Grek postanowił schować dumę do kieszeni i przypodobać się ξένος (czyt. ksenos, czyli obcym); mam tu na myśli oczywiście turystów. 😉 Φέτα (czyt. feta) jak sama nazwa wskazuje, oznacza plaster i właśnie w tej formie powinna wieńczyć sałatkę.

Mówiąc już o największych sałatkowych grzechach, warto jeszcze wspomnieć, że sałatka grecka nigdy nie jest podawana z sałatą. Oczywiście jeżeli lubimy, nic nie stoi na przeszkodzie, ale to już nie będzie klasyczna choriatiki salata, tylko nasza interpretacja. Również dressing powinien składać się tylko z oliwy i opcjonalnie octu z czerwonego wina. Dlatego tak ważne jest, aby wybrać oliwę dobrej jakości. Mówiąc o oliwie, nie należy zapominać o oliwkach. Najlepsza będzie purpurowa odmiana Kalamata, koniecznie z pestką, która daje więcej smaku. Mnie tym razem nie udało się ich zdobyć, więc wykorzystałem pierwsze lepsze czarne oliwki z solanki.

Tyle się narozprawiałem o tradycyjnej sałatce greckiej, a na zdjęciu widać pomidory koktajlowe, a dokładniej daktylowe. Wybrałem je jednak nie bez powodu. Moim zdaniem smakowo taka odmiana jest najbliższa słodkim greckim pomidorom. W polskich warunkach można się jeszcze pokusić o pomidora malinowego albo bawole serce, cała reszta niestety popsuje sałatkę. To chyba tyle mojego gadania, bo już dłużej będziecie czytać ten wstęp niż kroić warzywa do sałatki, a więc do dzieła, póki jeszcze lato trwa! 😉 A i nie zapomnijcie o podaniu do niej kawałka pieczywa. Smakuje wspaniale po zanurzeniu w sokach pozostałych na dnie miseczki.

Zdjęcie - Sałatka grecka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sałatka grecka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sałatka grecka Łukasz Sałatka grecka to jedna z najlepszych rzeczy, jakie można przygotować sobie latem i chyba najpopularniejszy helleński przepis, zarówno w kraju powstania, jak…
Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 2-4
Czas przygotowania: 15 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 3 pomidory malinowe lub 2 garści pomidorów koktajlowych
  • 2 ogórki szklarniowe lub 4 gruntowe
  • 1 papryka (zielona lub czerwona)
  • 1 duża czerwona cebula
  • garść oliwek (najlepsze będą odmiany Kalamata lub klasyczne czarne)
  • duży plaster greckiego sera feta (ok. 200-250 g)
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • odrobina świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • odrobina octu z czerwonego wina (można pominąć)
  • solidny chlust oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE

  1. Pomidory pokrój w ósemki. W przypadku użycia koktajlowych poprzekrawaj je na połówki.
  2. Ogórki opcjonalnie obierz (można zostawić cienkie pasy skórki) i pokrój w dużą kostkę.
  3. Paprykę pokrój w paski lub kostkę.
  4. Cebulę pokrój w cienkie plastry lub w piórka.
  5. Wszystkie warzywa wymieszaj wraz z oliwkami i przełóż do salaterki.
  6. Sałatkę przypraw pieprzem oraz oregano. Na wierzchu ułóż plaster sera feta i polej całość oliwą z oliwek oraz opcjonalnie winnym octem. Podawaj od razu, najlepiej z dobrym pieczywem.

Przepisy z tych kategorii

Marynowane ogórki w curry
4

Marynowane ogórki w curry

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Raita – indyjski sos jogurtowy z ogórkami
1

Raita – indyjski sos jogurtowy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sos tzatziki - grecki dip na bazie jogurtu, ogórka i czosnku
1

Sos tzatziki - grecki dip na b…

food² food²
Food Square

Zupa ogórkowa z ziemniakami
1

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka z tortellini, ogórkami, papryką i kukurydzą
1

Sałatka z tortellini, ogórkami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Jak przygotować kiszone ogórki na zimę?
4

Jak przygotować kiszone ogórki…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Młoda kapusta duszona z kiełbasą i pomidorami
1

Młoda kapusta duszona z kiełba…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Botwinka z mlekiem kokosowym
3

Botwinka z mlekiem kokosowym

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Cukinia faszerowana mięsem, ryżem i warzywami
2

Cukinia faszerowana mięsem, ry…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Młody bób w pomidorach
1

Młody bób w pomidorach

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Boczniaki z młodą kapustą w pomidrodach
1

Boczniaki z młodą kapustą w po…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

“Sałatka caprese” z cukinią na ciepło
1

“Sałatka caprese” z cukinią na…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty