Muffiny angielskie
- Wynik: 32 + czas oczekiwania
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Kuchnia angielska nie słynie jakoś specjalnie z fantastycznych dań ale te muffiny czyli tak naprawdę pszenne bułki z patelni są rewelacyjne. Niesamowite dla mnie jest to, że piekąc pieczywo w piekarniku potrzebujemy 15-2- min. A tutaj pyk na patelnię, chwilę z jednej strony chwilę z drugiej i gotowe. Bułki są wyrośnięte, mega puchate i tak... naprawdę są dopieczone w środku. Jeszcze jednym plusem jest to, że nie trzeba nagrzewać kuchni, więc mona je robić nawet w upał.
Składniki- mąka pszenna - 500 g
- mleko - ok. 1 szklanka
- drożdże - 2 g
- sól - 1/2 łyżeczki
- cukier - 1/2 łyżeczki
- masło - 50 g
- woda - 3 łyżki
Z drożdży , wody i dwóch łyżek mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę z solą, dodać cukier. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn, zmieszać z mąka, wlać ciepłe mleko i zarobić ciasto. Na koniec dodać gorące, rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i ładnie odchodzić od ręki.
Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 min. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, następnie rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Wycinać bułki szklanką lub foremką do pączków. Pozostawić na 15 min. do ponownego wyrośnięcia.
Patelnię o grubym dnie rozgrzać do bardzo wysokiej temperatury. Nie dodajemy oleju ani żadnego innego tłuszczu. Układać wyrośnięte bułki na suchej patelni, piec kilka minut na złoty kolor z jednej strony następnie przewrócić na drugą i piec kolejne kilka minut.
Smacznego:)