Pasztet warzywny pomidorowy wegański
Pasztet pomidorowy z samych warzyw: cebuli, ciecierzycy, batata, pietruszki, selera i marchewki.
1 słoik ugotowanej ciecierzycy (350 gram w zalewie - zalewy nie wylewaj zrób deser: mus czekoladowy, albo majonez - przepis znajdziesz u mnie)
2 marchewki
1/2 średniego selera
pietruszka korzeń
cebula
batat ( opcjonalnie)
mały koncentrat pomidorowy (słoiczek)
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie ok. 1 i 1/2 łyżeczki
pomidor San Marzano ( mięsisty, podłużny) do położenia na wierzch.
sól i pieprz do smaku oraz chili
Warzywa obrać, pociąć w dość dużą kostkę i zacząć dusić w garnku do miękkości (ok 20-30 minut). Następnie przełożyć do malaksera i dodać ciecierzycę oraz przyprawy. Zmiksować dodając koncentrat pomidorowy. Do natłuszczonej formy, wyłożonej papierem przełożyć gładko zmieloną masę. Wygładzić wierzch łyżką z olejem. Na wierzch układać plastry pomidora i posypać ziołami prowansalskimi lub oregano. Piec w 180-190 stopniach C. ok. 45 minut.
Ps. Do mojego pasztetu poszły 2 łyżki bezglutenowej bułki tartej.