Pasztet warzywny pomidorowy wegański

Pasztet warzywny pomidorowy wegański



Zdjęcie - Pasztet warzywny pomidorowy wegański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pasztet pomidorowy z samych warzyw: cebuli, ciecierzycy, batata, pietruszki, selera i marchewki.

1 słoik ugotowanej ciecierzycy (350 gram w zalewie - zalewy nie wylewaj zrób deser: mus czekoladowy, albo majonez - przepis znajdziesz u mnie)

2 marchewki

1/2 średniego selera

pietruszka korzeń

cebula

batat ( opcjonalnie)

mały koncentrat pomidorowy (słoiczek)

2 ząbki czosnku

zioła prowansalskie ok. 1 i 1/2 łyżeczki

pomidor San Marzano ( mięsisty, podłużny) do położenia na wierzch.

sól i pieprz do smaku oraz chili


Warzywa obrać, pociąć w dość dużą kostkę i zacząć dusić w garnku do miękkości (ok 20-30 minut). Następnie przełożyć do malaksera i dodać ciecierzycę oraz przyprawy. Zmiksować dodając koncentrat pomidorowy. Do natłuszczonej formy, wyłożonej papierem przełożyć gładko zmieloną masę. Wygładzić wierzch łyżką z olejem. Na wierzch układać plastry pomidora i posypać ziołami prowansalskimi lub oregano. Piec w 180-190 stopniach C. ok. 45 minut.


Ps. Do mojego pasztetu poszły 2 łyżki bezglutenowej bułki tartej.

Kategorie przepisów