Tarta z kremem mascarpone i malinami

Zdjęcie - Tarta z kremem mascarpone i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czytałam kiedyś, że dobrze jeść maliny, kiedy się odchudzamy, bo zawierają naprawdę dużo błonnika. Idąc tym tropem okazuje się, że przygotowałam dziś idealne ciasto na czas diety ;)

Zdjęcie - Tarta z kremem mascarpone i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mówiąc już całkiem poważnie, to naprawdę pyszne ciasto do przygotowania naprawdę momentalnie. Spód piekę na bazie gotowego ciasta francuskiego, które staram się mieć zawsze w lodówce, bo jest wyjątkowo uniwersalne i można je podać na 1001 sposobów (TUTAJ podrzucam kilka dodatkowych pomysłów). Szukajcie jednak w sprzedaży ciasta o dobry składzie, takiego na bazie prawdziwego masła- jest najlepsze!

Krem z kolei to serek mascarpone z białą czekoladą, więc również produkty łatwo dostępne w każdym sklepiku “za rogiem” plus maliny (ale możecie przygotować tę tartę także z truskawkami, borówkami czy nawet brzoskwiniami z puszki).

Zdjęcie - Tarta z kremem mascarpone i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przed podaniem watro, żeby nasza tarta z malinami odczekała jakieś 30 minut (ale może nawet całą noc!) w lodówce, aby krem miał szansę nieco stężeć. Muszę jednak przyznać, że można ją z powodzeniem również jeść w zasadzie od razu po przygotowaniu, w takim wydaniu jest równie pyszna!

Zdjęcie - Tarta z kremem mascarpone i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krem wzbogacam naturalną esencją waniliową, ma wtedy wyjątkowo przyjemny smak. Jeśli macie dobry dżem malinowy (szczególnie taki niezbyt słodki), możecie jego warstwę rozsmarować na dnie upieczonej tarty, pod kremem. Poza tym ta tarta to TYLKO 4 SKŁADNIKI !!!

Zdjęcie - Tarta z kremem mascarpone i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • mascarpone - 1 opakowanie, 250 g - w temp. pokojowej
  • biała czekolada - 1 tablczka, 100 g
  • naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka, opcjonalnie
  • maliny - 1-2 szklanki
  • dżem morelowy - 1 łyżka, opcjonalnie
  • -
  • -
Przygotowanie:

Foremkę do tarty (ja użyłam takiej o wymiarach ok.10x 25 cm), wyłóż schłodzonym ciastem francuskim tak- brzegi wykładam podwójną warstwą ciasta. Dno nakłuj kilkukrotnie widelcem.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 210 oC, piecz ok. 14 minut, aż do lekkiego zarumienienia ciasta. Gdy ciasto jeszcze jest ciepłe, jego spód “przyduś” do dna np. dnem szklaneczki, aby był idealnie płaski.

Rozpuść białą czekoladę (np. w kuchence mikrofalowej) lub w kąpieli wodnej (w garnuszku zagotuj wodę, na wierzchu postaw miseczkę z czekoladą- para wodna podgrzeje miseczkę i sprawi, że czekolada się rozpuści). Rozpuszczoną czekoladę lekko ostudź.

Do misy miksera włóż serek mascarpone. Miksuj kilka minut, aby stał się puszysty. Małymi partiami dodawaj (ciągle mieszając) rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę. Dodaj też esencję waniliową, jeśli jej używasz.

Gotowy krem rozsmaruj na dnie tarty. Na wierzchu ułóż owoce- maliny. Aby maliny ładnie się prezentowały, ich wierzch możesz posmarować rozpuszczonym dżemem morelowym lub lekko tężejącą już galaretką owocową.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy