Sos tzatziki - grecki dip na bazie jogurtu, ogórka i czosnku
Czy możecie wyobrazić sobie kuchnię grecką bez sosu tzatziki? To elementarny składnik każdej śródziemnomorskiej uczty. W Grecji tzatziki tradycyjnie podaje się jako meze, czyli przystawkę i jada z pieczywem, smażonym bakłażanem lub cukinią, albo wykorzystuje jako dodatek do mięs pieczonych na grillu tudzież ruszcie. Kofta, gyros czy souvlaki byłyby zdecydowanie mniej smakowite bez tego sosu. U mnie tzatziki pojawiają się jako obowiązkowy dodatek do dań z grilla, czy jako dip do warzyw (zarówno surowych, jak i pieczonych) lub do bułgarskich krokietów.
Samo powstanie tej potrawy nie jest do końca znane. Przystawki na bazie jogurtu były znane już w Persji, a rozprzestrzeniły się za sprawą wpływów Imperium Ottomańskiego. Stąd również greckie słowo τζατζίκι (czyt. dzadziki), które pochodzi od tureckiego określenia cacık (czyt. dzadzik) o nie do końca znanej genezie.
Aby przygotować dobre cacyki, jak zwykliśmy nazywać je w Polsce, wystarczą tak naprawdę trzy składniki: jogurt, ogórek i czosnek oraz przyprawy. Ważne jest jednak aby wybrać jogurt typu greckiego lub bałkańskiego o odpowiedniej zawartości tłuszczu, który sprawia, że sos jest gęsty i kremowy. Ze zwykłym jogurtem naturalnym to nie będzie to samo. Równie istotne jest tutaj odpowiednie przygotowanie ogórka: należy go najpierw zetrzeć i wymieszać z solą, a następnie odcisnąć. Dzięki temu sos tzatziki nie będzie rzadki i z czasem nie podejdzie wodą. Reszta składników to już kwestia naszego gustu. Tradycyjnie dodaje się tylko odrobinę czosnku, pieprzu oraz oliwę z oliwek, ale świeża mięta, natka pietruszki lub koperek to również świetne dodatki. Ja pokusiłem się tym razem o odrobinę kopru ogrodowego, który wprost wspaniale się z cacykami komponuje.
Sos tzatziki Łukasz Czy możecie wyobrazić sobie kuchnię grecką bez sosu tzatziki? To elementarny składnik każdej śródziemnomorskiej uczty. W Grecji tzatziki tradycyjnie podaje się jako… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 1 duża miseczka
Czas przygotowania: 15 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
- 1 ogórek szklarniowy lub 2-3 gruntowe (ok. 300 g)
- 400 g jogurtu greckiego lub bałkańskiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- koper ogrodowy do dekoracji (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
- Ogórki obierz i zetrzyj na grubych oczkach. Posól, wymieszaj i odstaw na 5-10 minut, a następnie odcedź z nadmiaru wody.
- Ogórki połącz z jogurtem greckim, dodaj otarty ząbek czosnku i przypraw oliwą, solą oraz pieprzem do smaku.
- Gotowy sos tzatziki polej jeszcze odrobiną oliwy z oliwek i udekoruj koprem ogrodowym (opcjonalnie, ale nadaje on także fajnego smaku).
- Sos tzatziki możesz wzbogacić również świeżą miętą, koperkiem czy natką pietruszki.