Chleb proteinowy (ketogeniczny)

Chleb proteinowy (ketogeniczny)

Zdjęcie - Chleb proteinowy (ketogeniczny) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podobno osoby będące na diecie ketogenicznej najbardziej tęsknią za chlebem. Są jednak sposoby jak sobie radzić na diecie niskowęglowodanowej. Udało mi się opracować przepis na szybki chlebek proteinowy na bazie jajek i mąki kokosowej. Jest naprawdę smaczny i świetnie nadaje się do kanapek!

Czas całkowity: 45 min
Czas wyrastania: 3 min
Czas wypieku: 40 min

Składniki :

  1. mleka roślinnego (u mnie migdałowe) - 200 ml
  2. jajek - 5 szt.
  3. proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  4. sól - 1,5 łyżeczki
  5. topionego masła - 3 łyżki
  6. mąki kokosowej - 250 g

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę. Do masy dodajemy żółtka, mieszamy.
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól. Wsypujemy suche składniki do masy jajecznej, dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko roślinne, dodajemy mleko roślinne i jeszcze raz mieszamy, aż uzyskamy zwartą, plastyczną masę.
3. Formę keksówkę smarujemy topionym masłem. Wykładamy do środka masę na chlebek. WIerzch wyrównujemy łyżką zwilżoną wodą.
4. Chleb pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 20 minut. Upieczony pieczemy do \\\"suchego patyczka\\\", wyciągamy z formy i studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
Upieczony chleb podajemy ze Samkowitą maślany smak.

Zdjęcie - Chleb proteinowy (ketogeniczny) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb proteinowy (ketogeniczny) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb proteinowy (ketogeniczny) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb proteinowy (ketogeniczny) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów