Prosta bagietka z 5 składników

Domowa bagietka jak z paryskiej piekarni? To możliwe! I wcale nie wymaga wielkich umiejętności, ani specjalistycznych narzędzi. Wystarczy 5 składników, podstawowe sprzęty (które zapewne macie w swojej kuchni) oraz odrobina cierpliwości (na dobre rzeczy warto poczekać godzinkę lub dwie). Aby bagietki zachowały swój piękny kształt w trakcie pieczenia, zastosowałam prosty trik z przekładkami z papieru do pieczenia – bon apetit!
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki :
- drożdże suszone - 2 g
- letnia woda - 350 ml
- sól - 2 łyżeczka
- mąka pszenna poznańska typ 500 - 150 g
- mąka pszenna chlebowa (typ 720) - 400 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
Przygotowujemy: dużą miskę, małą miseczkę, wagę kuchenną, łopatkę silikonową lub drewnianą łyżkę, folią spożywczą, bawełnianą ściereczkę, papier do pieczenia oraz ostry nóż lub żyletkę.
100 g mąki chlebowej mieszamy z 1/4 łyżeczki drożdży (1 g). Dolewamy 100 ml letniej wody i mieszamy łopatką lub drewnianą łyżką. Owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na 6-8 godzin w temperaturze pokojowej.
Do dużej misy wsypujemy obie mąki. Dodajemy zaczyn, pozostałe drożdże (1 g), 250 ml letniej wody oraz sól. Sól najlepiej wysypać z boku miski (jeśli oprószymy nią zaczyn i drożdże spowolnimy w ten sposób rozrost ciasta). Zagniatamy przez 10-15 minut elastyczne i gładkie ciasto, w razie konieczności podsypując lekko blat kuchenny lub misę mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na 1,5-2 h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 porcje po około 300 g i każdą lekko rozpłaszczamy dłonią. Formujemy bagietki zawijając do środka dłuższe boki ciasta. Sklejamy i delikatnie rolujemy na długość około 30 cm.
Na kawałku pergaminu układamy uformowane bagietki. Pomiędzy każdą bagietką tworzymy zakładkę z papieru. Dzięki temu zachowają odpowiedni kształt i nie skleją się ze sobą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni C.
Ostrym nożem nacinamy wyrośnięte bagietki
Pieczemy bagietki około 18-20 minut – na złoty kolor. Jeśli to możliwe, pieczemy z funkcją pary lub wstawiamy na dno piekarnika naczynie żaroodporne z warstwą wody (1 cm) lub kostkami lodu.
... voila! Chrupiące, złote bagietki gotowe!
Upieczoną bagietkę podajemy ze Smakowitą Maślany Smak.