Prosta bagietka z 5 składników
Domowa bagietka jak z paryskiej piekarni? To możliwe! I wcale nie wymaga wielkich umiejętności, ani specjalistycznych narzędzi. Wystarczy 5 składników, podstawowe sprzęty (które zapewne macie w swojej kuchni) oraz odrobina cierpliwości (na dobre rzeczy warto poczekać godzinkę lub dwie). Aby bagietki zachowały swój piękny kształt w trakcie pieczenia, zastosowałam prosty trik z przekładkami z papieru do pieczenia – bon apetit!
Czas całkowity: 2 godz 20 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min
Składniki na prostą bagietkę:
- drożdże suszone - 2 g
- letnia woda - 350 ml
- sól - 2 łyżeczka
- mąka pszenna poznańska typ 500 - 150 g
- mąka pszenna chlebowa (typ 720) - 400 g
Przepis na prostą bagietkę z 5 składników:
Przygotowujemy potrzebne utensylia kuchenne: dużą miskę, małą miseczkę, wagę kuchenną, łopatkę silikonową lub drewnianą łyżkę, folią spożywczą, bawełnianą ściereczkę, papier do pieczenia oraz ostry nóż lub żyletkę.
100 g mąki chlebowej mieszamy z 1/4 łyżeczki suszonych drożdży (1 g). Dolewamy 100 ml letniej wody i mieszamy łopatką lub drewnianą łyżką. Owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na 6-8 godzin w temperaturze pokojowej.
Do dużej misy wsypujemy obie mąki. Dodajemy zaczyn, pozostałe drożdże instant (1 g), 250 ml letniej wody oraz sól. Sól najlepiej wysypać z boku miski (jeśli oprószymy nią zaczyn i drożdże - spowolnimy w ten sposób rozrost ciasta). Zagniatamy przez 10-15 minut elastyczne i gładkie ciasto, w razie konieczności podsypując lekko blat kuchenny lub misę mąką. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na 1,5-2 h do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 porcje po około 300 g i każdą lekko rozpłaszczamy dłonią. Formujemy bagietki zawijając do środka dłuższe boki ciasta. Sklejamy i delikatnie rolujemy na długość około 30 cm.
Na kawałku pergaminu układamy uformowane bagietki. Pomiędzy każdą bagietką tworzymy zakładkę z papieru. Dzięki temu zachowają odpowiedni kształt i nie skleją się ze sobą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni C.
Ostrym nożem nacinamy wyrośnięte bagietki
Pieczemy bagietki około 18-20 minut – na złoty kolor. Jeśli to możliwe, pieczemy z funkcją pary lub wstawiamy na dno piekarnika naczynie żaroodporne z warstwą wody (1 cm) lub kostkami lodu.
... voila! Chrupiące, złote bagietki gotowe!
Upieczoną bagietkę podajemy ze Smakowitą Maślany Smak.
Drożdże są ważnym składnikiem prostej bagietki z 5 składników. W przepisie wskazałam drożdże suszone instant, które wystarczy wymieszać z mąką, solą i wodą, aby powstało z tego ciasto. Nie ukrywam, że ze względu na czas, przechowywanie oraz świadome kontrolowanie konsystencji ciasta – zdecydowanie chętniej używam w kuchni drożdży instant, czyli suszonych. Na nich opiera się większość przepisów Smakowitego Chleba. Nie powinno to jednak stanowić problemu dla osób, które wolą korzystać z ich świeżej formy. Jeśli chcecie użyć świeżych drożdży, to musicie przeliczyć ich ilość. Zapraszam do smakowitego poradnika „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?„.
Używając drożdży świeżych warto zrobić wcześniej zaczyn. Na szczęście nie jest to trudne, a wymaga od nas spędzenie zaledwie 5-15 minut dłużej w domowej piekarni niż w przypadku wersji instant. Więcej na temat zaczynu drożdżowego w poradniku „Jak zrobić zaczyn drożdżowy?„.