Szybkie danie z fasolą w roli głównej. Można użyć tej z puszki, wtedy jest błyskawicznie. Do tego pieczarki, cebula i pomidory. I sporo różnych przypraw.
Moje dziecko w ostatnim czasie zbuntowało się i, jak kiedyś bardzo lubiło, tak teraz całkowicie odmawia jedzenia grysiku.
Inna rzecz tyczy się, jeśli chodzi o te grysikowo-bananaowe placuszki. Wcina je z wielką przyjemnością:)
Dziś pomysł na naleśniki w nieco innym wydaniu, niby drobna zmiana, dodatek kakao, a odrazu wyglądają ciekawiej i inaczej smakują. Spróbujcie koniecznie.
Obłędnie dobre: najlepsze kilka chwil po upieczeniu, gdy z wierzchu są lekko chrupiące, a wewnątrz przyjemnie miękkie, choć i po dłuższym przechowywaniu są oczywiście smaczne. Ja do swoich ciastek dorzuciłam jeszcze garść posiekanych orzechów włoskich i rodzynków.
Choć domowe wafle uwielbiam, to jednak te przygotowane na maśle, kwaśnej śmietanie i galaretce nie są moimi ulubionymi.
Uwielbia je za to moje dziecko. „Niebo w gębie” – jak to mówi.
Wafle ze względu na ciekawy kolor na pewno przyciągają oko.
Plusem jest również to, że bardzo szybko się je robi. Niestety, po przygotowaniu należy odczekać kilka godzin, aż masa stężeje.
Połączyłam w nim to co kocham najbardziej – czyli serniki ( bo wiecie, że ja serniki kocham miłością bezgraniczną! ) czekoladę i orzeszki.
Ciasto zostało przygotowane w zdrowszej, lżejszej, bardziej dietetycznej wersji – koniecznie ją wypróbujcie i dajcie znać jak smakowało!
Takie bułeczki-zajączki po raz pierwszy zrobiłam kilka lat temu na Wielkanoc.
Byłam nimi zachwycona, choć dałam do nich zdecydowanie za mało pieczarek oraz przypraw do samego ciasta, a także nie mogłam zdecydować się jak chcę by one wyglądały (patrz ostatnie zdjęcie). W tym roku postanowiłam ponownie je przygotować i uważam, że nie licząc wyglądu, wyszły idealnie.
Małe pyszne, a do tego bez cukru. Możecie przygotować je tak jak ja z dodatkiem mąki orkiszowej, albo tylko białej, do ich zrobienia nie potrzeba drożdży ani proszku do pieczenia. Są pyszne, dziecinnie proste i szybko znikają.
Śledzie płuczemy, a następnie zalewamy zimną wodą i moczymy około 1 godziny.
Cebulę kroimy w cienkie talarki. Zalewamy wrzątkiem, a po chwili przelewamy zimną wodą. Osuszamy.
Cytrynę dokładnie szorujemy i kroimy w cienkie półplasterki....
Dziś posłużyła mi do przygotowania placuszków zwanych socca lub farinata – w zależności od tego czy przygotuje je Włoch czy Francuz. Skoro więc bardzo podobny, jeśli nie wręcz ten sam, przepis pojawia się w kuchniach kilku krajów, to musi być pyszny, prawda?!
Babka maślana z tego przepisu przypomina bardzo francuską brioszkę. Również przygotowujemy tutaj delikatne ciasto drożdżowe, któremu dajemy dużo czasu, aby spokojnie rosło przez noc w lodówce i zaskoczyło nas swoją lekkością o poranku. Sztuką jest również ukrycie w nim jak największej ilości masła, które sprawia, że babka jest wilgotna, puszysta i dłużej zachowuje świeżość.
Bardzo smaczna surówka z białej kapusty, cebuli i tartej marchewki. Większości pewnie bardzo dobrze znana.
Im dłużej stoi, tym lepiej smakuje. Super, gdy chcemy „załatwić” surówkę na 2 dni z rzędu;)
Jeśli ktoś wyznaje zasadę, że najważniejszy posiłek dnia to śniadanie, powinien rozpocząć dzień od jajka w koszulce. Jajko inaczej nazywane poszetowym smakuje podobnie do tego na miękko, jednak łatwiej go zjeść bo nie musimy zmagać się ze skorupką.
Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę cebulową. Jeśli więc chcecie dobie trochę popłakać podczas krojenia i gotowania to zachęcam ;-) Zupa wychodzi pyszna więc rekompensuje te wylane łzy ;-)
Jeśli planujecie w te święta ugotować żur lub barszcz biały to proponuję zamiast zastawy stołowej wykorzystać do tego chleb. Proszę się jednak nie martwić o marnowanie jedzenia, z „czapeczki” można zrobić kanapkę, miąższ chleba zasuszyć i zetrzeć na bułkę tartą, a miseczka również nadaje się do spożycia. Smacznego!