Jabłecznik sypany
Nie wiem czy pamiętacie, ale w 2004 roku (sprawdziłam!) wydawany był cykl Kulinarny Atlas Świata. I wtedy właśnie (a było to przecież 16 lat temu!) poznałam (i od razu naturalnie upiekłam po raz pierwszy) sypany jabłecznik – w oryginale La Sbrisoletta.
Cała idea tego ciasta jest niezwykle prosta, i aż trudno uwierzyć, że to się sprawdza- ale naprawdę tak jest! Wszystkie składniki na ciasto miesza się po prostu w misce. Wszystkie są sypkie, więc poradzi sobie z tym nawet 5-latek. Mamy tu cukier, mąkę i oraz kaszkę manny. I tyle. To ciasto bez jajek. Naprawdę magiczne, szczególnie że w smaku jest naprawdę pyszne i smakuje zupełnie jak klasyczna, krucha szarlotka.
Suche składniki wiązane są w cieście za pomocą soku z utartych jabłek. Na wierzchu zaś z pomoc przychodzi masło i to ono sprawia, że ciasto pokryte jest chrupiącą, słodką skorupką.
W wielu przepisach przewidziane są proporcje mąki do kaszki i cukru 1:1:1, ale uważam, że takie ciasto jest zbyt słodkie, proponuję więc cukier zmniejszyć co najmniej o 1/4. Dodatkowo warto użyć kwaskowatych jabłek, świetnie pasują do tej szarlotki.
Mój jabłecznik sypany przygotowałam w kwadratowej foremce o bokach ok. 18×18 cm.
Składniki:- mąka pszenna - 1 szklanka
- kaszka manny - 1 szklanka
- cukier - 3/4 szklanki
- cukier waniliowy - 1 łyżka
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- masło - ok. 40 g, zimne
- jabłka - ok. 500 g (kwaskowate)
- sok z cytryny - 1 łyżka
- cynamon - 1/4 łyżeczki, mielony - opcjonalnie
W misce połącz mąkę, kaszkę, cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj (np. rózgą-trzepaczką).
Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne- jabłka po oczyszczeniu powinny ważyć ok. 1/2 kg.
Jabłka zetrzyj na grubych oczkach tarki. Połącz z sokiem cytrynowym i cynamonem (jeśli go lubisz).
Foremkę do ciasta wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia.
Na dno wysyp połowę suchych składników. Na nich rozłóż jabłka.
Na wierzch jabłek wysyp resztę suchych składników, a na nich z kolei rozłóż pocięte w cienkie wiórki masło (powinno równomiernie pokryć całe ciasto).
Jabłecznik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz, aż wierzch ładnie się zarumieni, ok. 40 minut. Przed podaniem ostudź, ciasto będzie się łatwiej nakładać.
***
Oto inny pomysł na szarlotkę- przepis znajdziecie TUTAJ.