Torcik kawowo jeżynowy
- Wynik: 50
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Kakaowy biszkopt, lekka kawowa masa i orzeźwiające jeżyny - to wszystko łączy się w mojej dzisiejszej propozycji na ostatnie sierpniowe dni. Do tego typu masy pasują również inne jagodowe owoce np. maliny czy borówki. Całość na piątkę z plusem:)
Składniki- Składniki na biszkopt:
- jajka - 5 szt.
- mąka - 1/2 szklanki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- kakao - 2 łyżki
- cukier - 3 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Składniki na masę:
- serek mascarpone - 250 g
- śmietanka kremówka - 200 ml
- cukier - do smaku
- kawa - 100 ml
- żelatyna - 3 łyżeczki
- Dodatkowo:
- herbata - 1/2 szklanki
- jeżyny - ok. 1 szklanka
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier. Do piany dodać rozbełtane żółtka, wymieszać. Przesiać obie mąki z kakako i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 21 cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 min, do suchego patyczka.
Masa:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić. Zimny serek mascarpone ubić ze śmietanką i cukrem na gęstą masę, pod koniec wlać wystudzoną kawę, wymieszać i wlać cienkim strumykiem ciepłą jeszcze żelatynę.
Złożenie:
Przestudzony biszkopt przekroić na pół. Ułożyć pierwszą część w tortownicy, nasączyć i posmarować połową masy kawowej. Ułożyć jeżyny, przykryć drugim blatem, nasączyć, wyłożyć resztę masy. Wyrównać i udekorować jeżynami. Przed podaniem schłodzić.
Smacznego:)