Torcik kawowo jeżynowy

Torcik kawowo jeżynowy
Zdjęcie - Torcik kawowo jeżynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 50
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 30minuty

Kakaowy biszkopt, lekka kawowa masa i orzeźwiające jeżyny - to wszystko łączy się w mojej dzisiejszej propozycji na ostatnie sierpniowe dni. Do tego typu masy pasują również inne jagodowe owoce np. maliny czy borówki. Całość na piątkę z plusem:)

Składniki Instrukcje

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier. Do piany dodać rozbełtane żółtka, wymieszać. Przesiać obie mąki z kakako i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem tortownicy  o średnicy 21 cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 min, do suchego patyczka.

Masa:

Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić. Zimny serek mascarpone ubić ze śmietanką i cukrem na gęstą masę, pod koniec wlać wystudzoną kawę, wymieszać i wlać cienkim strumykiem ciepłą jeszcze żelatynę.

Złożenie:

Przestudzony biszkopt przekroić na pół. Ułożyć pierwszą część w tortownicy, nasączyć i posmarować połową masy kawowej. Ułożyć jeżyny, przykryć drugim blatem, nasączyć, wyłożyć resztę masy. Wyrównać i udekorować jeżynami. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego:)

Zdjęcie - Torcik kawowo jeżynowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów