Tarta z malinami i budyniem
Dzień dobry :-) Dziś coś na słodko, idealne do kawy. Tarta, robi się ją szybko, można zrobić wersję z bitą śmietaną lub budyniem. U nas budyń, bo dzieci bardzo chciały :-) Tarta znika ekspresowo. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Forma: 26 cm
Składniki ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
Nadzienie:
- 2 budynie po 40 g każdy bez cukru
- 600 ml mleka 2 %
- 3 łyżki cukru
- owoce u mnie maliny
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i posiekane masło. Całość siekamy nożem, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
2. Ciasto owijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
3. Formę na tartę smarujemy masłem, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
4. Ciasto wyjmujemy z lodówki, musimy go rozwałkować i wyłożyć nim formę. Na ciasto kładziemy folię aluminiową i wsypujemy fasolę lub groch w celu obciążenia ciasta. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie folię z fasolką zdejmujemy i pieczemy dodatkowo 10 minut. Po upieczeniu studzimy.
Budyń:
1. Do garnka wlewamy 400 ml mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W reszcie mleka rozpuszczamy dwa budynie. Jak mleko zacznie się gotować to wlewamy do niego i gotujemy budyń.
2. Jak zgęstnieje to odkładamy do przestudzenia.
3. Jeszcze ciepły (nie gorący) przekładamy na ciasto i odkładamy do całkowitego wystudzenia.
4. Maliny myjemy, osuszamy i układamy na budyniu. Możemy posypać je cukrem pudem. Smacznego :-)