Tarta z malinami i budyniem

Tarta z malinami i budyniem

Zdjęcie - Tarta z malinami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Dziś coś na słodko, idealne do kawy. Tarta, robi się ją szybko, można zrobić wersję z bitą śmietaną lub budyniem. U nas budyń, bo dzieci bardzo chciały :-) Tarta znika ekspresowo. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Forma: 26 cm

Składniki ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko


Nadzienie:

  • 2 budynie po 40 g każdy bez cukru
  • 600 ml mleka 2 %
  • 3 łyżki cukru
  • owoce u mnie maliny


1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i posiekane masło. Całość siekamy nożem, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
2. Ciasto owijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
3. Formę na tartę smarujemy masłem, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
4. Ciasto wyjmujemy z lodówki, musimy go rozwałkować i wyłożyć nim formę. Na ciasto kładziemy folię aluminiową i wsypujemy fasolę lub groch w celu obciążenia ciasta. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie folię z fasolką zdejmujemy i pieczemy dodatkowo 10 minut. Po upieczeniu studzimy.

Budyń:
1. Do garnka wlewamy 400 ml mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W reszcie mleka rozpuszczamy dwa budynie. Jak mleko zacznie się gotować to wlewamy do niego i gotujemy budyń.
2. Jak zgęstnieje to odkładamy do przestudzenia.
3. Jeszcze ciepły (nie gorący) przekładamy na ciasto i odkładamy do całkowitego wystudzenia.
4. Maliny myjemy, osuszamy i układamy na budyniu. Możemy posypać je cukrem pudem. Smacznego :-)

Zdjęcie - Tarta z malinami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z malinami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z malinami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z malinami i budyniem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów