Bezglutenowe muffiny z morelami i białą czekoladą
Jeśli lato, to morele! Ostatnio upiekłam z nimi muffiny bez glutenu, dodałam odrobinę mąki jaglanej, ryżowej i migdałowej oraz... białą czekoladę. Były przepyszne!
W smaku totalnie nieoczywiste, koniecznie spróbuj.
Bezglutenowe muffiny z morelami i białą czekoladą
/przepis na 12 sztuk/
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 1/2 szklanki mąki migdałowej (to nic innego jak zmielone w blenderze migdały)
- 1/2 szklanki jasnego cukru brązowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka (mleko krowie możesz zastąpić ulubionym mlekiem roślinnym)
- 1/2 tabliczki bezglutenowej białej czekolady
- 1 torebka (16 g) cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4-5 sztuk moreli
Morele przekładam na sitko, myję i pozbawiam pestek. Osuszam i kroję na mniejsze kawałki.
Do miski wlewam mleko, dodaję jajka, ekstrakt z wanilii, olej i wszystko dokładnie mieszam za pomocą trzepaczki tzw."rózgi". Do osobnej miski przesiewam wszystkie rodzaje mąki, dodaję proszek do pieczenia i cukier.
Łączę składniki obu misek i dokładnie mieszam całość za pomocą łyżki, ale tylko do czasu, aż nie będą widoczne grudki mąki. Czekoladę siekam za pomocą ostrego noża i dodaję do masy na muffiny, mieszam całość, tak aby składniki się połączyły.
Foremkę na muffiny wykładam papilotkami i przekładam do nich ciasto, na samym końcu wierzch każdej muffiny dekoruję kilkoma plastrami moreli. Zwracam uwagę na to, by były lekko wciśnięte w środek każdej babeczki.
Nagrzewam piekarnik do 180 st C i piekę w nim babeczki przez ok. 25-30 minut (bez termoobiegu). Stan wypieczenia sprawdzam za pomocą suchego patyczka. Muffiny powinny być pieczone nieco dłużej, niż zwykle ze względu na sporą ilość owoców.
Smacznego!