Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami

Sernik na zimno z białą czekoladą to już u mnie absolutni sezonowy must bake. Już od jakiegoś czasu nie było lata, żebym go chociaż raz nie przygotował, a zwykle grzeszę tym ciastem nawet częściej. Ale to nie moja wina, że połączeniu białej czekolady z owocami tak trudno jest się oprzeć! Chyba sami rozumiecie? 😉 Tym razem postanowiłem, że sernik będzie podwójnie czekoladowy, bo to przyjemność do kwadratu i nie żałowałem słodkich borówek.

Spód ciasta to dobrze wypieczone blondie (brownie z białą czekoladą). Celowo dodałem nieco więcej mąki niż zawsze i wydłużyłem czas pieczenia, aby nie był on zbyt mokry. Wcześniejsza próba wykorzystania typowo zakalcowatego blondie jako spodu do sernika z białą czekoladą niestety skończyła się fiaskiem, ponieważ ciasto za bardzo nasiąknęło i rozlatywało się podczas krojenia. W tych proporcjach wychodzi ono delikatne, ale jednocześnie stanowi solidną podstawę. Samą masę serową przygotowałem z twarogu połączonego z roztopioną białą czekoladą i dodatkowo dorzuciłem ją w formie posiekanej, co uzupełnia sernik o fajny element chrupkości. Wierzch zdobi cienka warstwa galaretki cytrynowej, która dodaje ciastu odrobinę świeżości. W przepisie na ten sernik na zimno z białą czekoladą nie żałowałem również borówek, które o tej porze roku są najsmaczniejsze. Zamiast borówek amerykańskich możecie również wykorzystać leśne jagody, albo inne sezonowe owoce. Jednakże mogą one wymagać większego dodatku cukru. W wersji dla leniwych lub osób, które się obawiają odpalać piekarnika w te upały, zachęcam do wykorzystania pokruszonych ciastek połączonych z roztopioną czekoladą. Też będzie smacznie. 😉

Zdjęcie - Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami Łukasz Sernik na zimno z białą czekoladą to już u mnie absolutni sezonowy must bake. Już od jakiegoś czasu nie było lata, żebym… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Spód z białą czekoladą i migdałami:

  • 200 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g płatków migdałów
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Sernik z białą czekoladą i borówkami:

  • 1 kg mielonego twarogu w wiaderku*
  • 300 g białej czekolady
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu lub cukru waniliowego
  • 100 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 6 łyżeczek żelatyny (ok. 25 g)
  • 600 g borówek amerykańskich

 

Galaretka cytrynowa (opcjonalnie)

  • 150 ml wody
  • 50 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny (ok. 8 g)

PRZYGOTOWANIE

Spód z białą czekoladą i migdałami

  1. Masło roztop wraz z połową czekolady (1 tabliczką) w kąpieli wodnej (nad garnek z gotującą się wodą wstaw miskę) i odstaw do przestudzenia.
  2. Kolejno do masy wbij jajka i połącz za pomocą trzepaczki.
  3. Mąkę wymieszaj wraz z solą, cukrem, proszkiem do pieczenia, płatkami migdałów oraz posiekaną resztą czekolady. Następnie wlej mokre składniki i wymieszaj łyżką do połączenia.
  4. Gotową masę umieść w tortownicy o średnicy 23-25 cm pokrytej od spodu papierem do pieczenia i wyrównaj szpatułką.
  5. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez 25-30 minut. (Po sprawdzeniu patyczkiem powinno się jeszcze delikatnie kleić). Odstaw do wystudzenia.

 

Sernik z białą czekoladą

(Pamiętaj, aby twaróg miał temperaturę pokojową; inaczej w serniku powstaną grudki).

  1. 200 g białej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź i połącz z twarogiem,  ekstraktem z wanilii i cukrem pudrem. Dokładnie wymieszaj za pomocą miksera lub blendera.
  2. Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Kolejno wlej 100 ml gorącej śmietany i dokładnie nią w niej rozprowadź. Dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
  3. Pozostałą czekoladę bardzo drobno posiekaj i dodaj do masy serowej wraz z borówkami (część owoców zostaw na wierzch do dekoracji).
  4. Masę serową wyłóż na wystudzony spód i wyrównaj szpatułką. Wierzch udekoruj pozostałymi borówkami.
  5. Sernik wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do stężenia.

 

Galaretka cytrynowa

  1. Żelatynę zalej najpierw odrobiną zimnej wody, aby napęczniała, a następnie wlej wrzątek i dokładnie ją w nim rozprowadź.
  2. Do galaretki kolejno dodaj cukier i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia, a następnie wlej sok z cytryny.
  3. Tak przygotowaną galaretką wylej na wierzch tężejącego już sernika. Ciasto wstaw do lodówki do czasu podania.

UWAGI

*Do serników na zimno zalecam wykorzystanie sera w wiaderku ze względu na jego gładką strukturę. Ważne jest jednak, aby był to w 100% zmielony twaróg, a nie mieszanka śmietanki z mlekiem w proszku i kilkunastoma innymi składnikami!

Przepisy z tych kategorii

Hawajskie ciasto marchewkowe
1

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
2

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
1

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film
1

Ciasto z wiśniami i orzechami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Zwijane drożdżówki z malinami
1

Zwijane drożdżówki z malinami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Lodowiec
1

Lodowiec

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Drożdżówki z truskawkami i budyniem
1

Drożdżówki z truskawkami i bud…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Babeczki jogurtowe z borówkami
1

Babeczki jogurtowe z borówkami

food² food²
Food Square

Lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką
1

Lekkie muffinki z malinami i c…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!