Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami

Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami

Sernik na zimno z białą czekoladą to już u mnie absolutni sezonowy must bake. Już od jakiegoś czasu nie było lata, żebym go chociaż raz nie przygotował, a zwykle grzeszę tym ciastem nawet częściej. Ale to nie moja wina, że połączeniu białej czekolady z owocami tak trudno jest się oprzeć! Chyba sami rozumiecie? ? Tym razem postanowiłem, że sernik będzie podwójnie czekoladowy, bo to przyjemność do kwadratu i nie żałowałem słodkich borówek.

Spód ciasta to dobrze wypieczone blondie (brownie z białą czekoladą). Celowo dodałem nieco więcej mąki niż zawsze i wydłużyłem czas pieczenia, aby nie był on zbyt mokry. Wcześniejsza próba wykorzystania typowo zakalcowatego blondie jako spodu do sernika z białą czekoladą niestety skończyła się fiaskiem, ponieważ ciasto za bardzo nasiąknęło i rozlatywało się podczas krojenia. W tych proporcjach wychodzi ono delikatne, ale jednocześnie stanowi solidną podstawę. Samą masę serową przygotowałem z twarogu połączonego z roztopioną białą czekoladą i dodatkowo dorzuciłem ją w formie posiekanej, co uzupełnia sernik o fajny element chrupkości. Wierzch zdobi cienka warstwa galaretki cytrynowej, która dodaje ciastu odrobinę świeżości. W przepisie na ten sernik na zimno z białą czekoladą nie żałowałem również borówek, które o tej porze roku są najsmaczniejsze. Zamiast borówek amerykańskich możecie również wykorzystać leśne jagody, albo inne sezonowe owoce. Jednakże mogą one wymagać większego dodatku cukru. W wersji dla leniwych lub osób, które się obawiają odpalać piekarnika w te upały, zachęcam do wykorzystania pokruszonych ciastek połączonych z roztopioną czekoladą. Też będzie smacznie. ?

Zdjęcie - Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami Łukasz Sernik na zimno z białą czekoladą to już u mnie absolutni sezonowy must bake. Już od jakiegoś czasu nie było lata, żebym… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Spód z białą czekoladą i migdałami:

  • 200 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g płatków migdałów
  • 75 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Sernik z białą czekoladą i borówkami:

  • 1 kg mielonego twarogu w wiaderku*
  • 300 g białej czekolady
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu lub cukru waniliowego
  • 100 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 6 łyżeczek żelatyny (ok. 25 g)
  • 600 g borówek amerykańskich

 

Galaretka cytrynowa (opcjonalnie)

  • 150 ml wody
  • 50 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny (ok. 8 g)

PRZYGOTOWANIE

Spód z białą czekoladą i migdałami

  1. Masło roztop wraz z połową czekolady (1 tabliczką) w kąpieli wodnej (nad garnek z gotującą się wodą wstaw miskę) i odstaw do przestudzenia.
  2. Kolejno do masy wbij jajka i połącz za pomocą trzepaczki.
  3. Mąkę wymieszaj wraz z solą, cukrem, proszkiem do pieczenia, płatkami migdałów oraz posiekaną resztą czekolady. Następnie wlej mokre składniki i wymieszaj łyżką do połączenia.
  4. Gotową masę umieść w tortownicy o średnicy 23-25 cm pokrytej od spodu papierem do pieczenia i wyrównaj szpatułką.
  5. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez 25-30 minut. (Po sprawdzeniu patyczkiem powinno się jeszcze delikatnie kleić). Odstaw do wystudzenia.

 

Sernik z białą czekoladą

(Pamiętaj, aby twaróg miał temperaturę pokojową; inaczej w serniku powstaną grudki).

  1. 200 g białej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź i połącz z twarogiem,  ekstraktem z wanilii i cukrem pudrem. Dokładnie wymieszaj za pomocą miksera lub blendera.
  2. Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Kolejno wlej 100 ml gorącej śmietany i dokładnie nią w niej rozprowadź. Dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
  3. Pozostałą czekoladę bardzo drobno posiekaj i dodaj do masy serowej wraz z borówkami (część owoców zostaw na wierzch do dekoracji).
  4. Masę serową wyłóż na wystudzony spód i wyrównaj szpatułką. Wierzch udekoruj pozostałymi borówkami.
  5. Sernik wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do stężenia.

 

Galaretka cytrynowa

  1. Żelatynę zalej najpierw odrobiną zimnej wody, aby napęczniała, a następnie wlej wrzątek i dokładnie ją w nim rozprowadź.
  2. Do galaretki kolejno dodaj cukier i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia, a następnie wlej sok z cytryny.
  3. Tak przygotowaną galaretką wylej na wierzch tężejącego już sernika. Ciasto wstaw do lodówki do czasu podania.

UWAGI

*Do serników na zimno zalecam wykorzystanie sera w wiaderku ze względu na jego gładką strukturę. Ważne jest jednak, aby był to w 100% zmielony twaróg, a nie mieszanka śmietanki z mlekiem w proszku i kilkunastoma innymi składnikami!

Kategorie przepisów