Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami
Sernik na zimno z białą czekoladą to już u mnie absolutni sezonowy must bake. Już od jakiegoś czasu nie było lata, żebym go chociaż raz nie przygotował, a zwykle grzeszę tym ciastem nawet częściej. Ale to nie moja wina, że połączeniu białej czekolady z owocami tak trudno jest się oprzeć! Chyba sami rozumiecie? ? Tym razem postanowiłem, że sernik będzie podwójnie czekoladowy, bo to przyjemność do kwadratu i nie żałowałem słodkich borówek.
Spód ciasta to dobrze wypieczone blondie (brownie z białą czekoladą). Celowo dodałem nieco więcej mąki niż zawsze i wydłużyłem czas pieczenia, aby nie był on zbyt mokry. Wcześniejsza próba wykorzystania typowo zakalcowatego blondie jako spodu do sernika z białą czekoladą niestety skończyła się fiaskiem, ponieważ ciasto za bardzo nasiąknęło i rozlatywało się podczas krojenia. W tych proporcjach wychodzi ono delikatne, ale jednocześnie stanowi solidną podstawę. Samą masę serową przygotowałem z twarogu połączonego z roztopioną białą czekoladą i dodatkowo dorzuciłem ją w formie posiekanej, co uzupełnia sernik o fajny element chrupkości. Wierzch zdobi cienka warstwa galaretki cytrynowej, która dodaje ciastu odrobinę świeżości. W przepisie na ten sernik na zimno z białą czekoladą nie żałowałem również borówek, które o tej porze roku są najsmaczniejsze. Zamiast borówek amerykańskich możecie również wykorzystać leśne jagody, albo inne sezonowe owoce. Jednakże mogą one wymagać większego dodatku cukru. W wersji dla leniwych lub osób, które się obawiają odpalać piekarnika w te upały, zachęcam do wykorzystania pokruszonych ciastek połączonych z roztopioną czekoladą. Też będzie smacznie. ?
Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami Łukasz Sernik na zimno z białą czekoladą to już u mnie absolutni sezonowy must bake. Już od jakiegoś czasu nie było lata, żebym… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
Spód z białą czekoladą i migdałami:
- 200 g białej czekolady
- 100 g masła
- 2 jajka
- 120 g mąki pszennej
- 50 g płatków migdałów
- 75 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sernik z białą czekoladą i borówkami:
- 1 kg mielonego twarogu w wiaderku*
- 300 g białej czekolady
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu lub cukru waniliowego
- 100 ml śmietany kremówki 30-36%
- 6 łyżeczek żelatyny (ok. 25 g)
- 600 g borówek amerykańskich
Galaretka cytrynowa (opcjonalnie)
- 150 ml wody
- 50 ml soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny (ok. 8 g)
PRZYGOTOWANIE
Spód z białą czekoladą i migdałami
- Masło roztop wraz z połową czekolady (1 tabliczką) w kąpieli wodnej (nad garnek z gotującą się wodą wstaw miskę) i odstaw do przestudzenia.
- Kolejno do masy wbij jajka i połącz za pomocą trzepaczki.
- Mąkę wymieszaj wraz z solą, cukrem, proszkiem do pieczenia, płatkami migdałów oraz posiekaną resztą czekolady. Następnie wlej mokre składniki i wymieszaj łyżką do połączenia.
- Gotową masę umieść w tortownicy o średnicy 23-25 cm pokrytej od spodu papierem do pieczenia i wyrównaj szpatułką.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez 25-30 minut. (Po sprawdzeniu patyczkiem powinno się jeszcze delikatnie kleić). Odstaw do wystudzenia.
Sernik z białą czekoladą
(Pamiętaj, aby twaróg miał temperaturę pokojową; inaczej w serniku powstaną grudki).
- 200 g białej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź i połącz z twarogiem, ekstraktem z wanilii i cukrem pudrem. Dokładnie wymieszaj za pomocą miksera lub blendera.
- Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Kolejno wlej 100 ml gorącej śmietany i dokładnie nią w niej rozprowadź. Dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
- Pozostałą czekoladę bardzo drobno posiekaj i dodaj do masy serowej wraz z borówkami (część owoców zostaw na wierzch do dekoracji).
- Masę serową wyłóż na wystudzony spód i wyrównaj szpatułką. Wierzch udekoruj pozostałymi borówkami.
- Sernik wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do stężenia.
Galaretka cytrynowa
- Żelatynę zalej najpierw odrobiną zimnej wody, aby napęczniała, a następnie wlej wrzątek i dokładnie ją w nim rozprowadź.
- Do galaretki kolejno dodaj cukier i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia, a następnie wlej sok z cytryny.
- Tak przygotowaną galaretką wylej na wierzch tężejącego już sernika. Ciasto wstaw do lodówki do czasu podania.
UWAGI
*Do serników na zimno zalecam wykorzystanie sera w wiaderku ze względu na jego gładką strukturę. Ważne jest jednak, aby był to w 100% zmielony twaróg, a nie mieszanka śmietanki z mlekiem w proszku i kilkunastoma innymi składnikami!