Bagietki bez zagniatania
Bagietki bez zagniatania
Bagietki, które Wam prezentuję są u mnie praktycznie na co dzień. Ciasto może leżakować w lodówce do dwóch tygodni. Kiedy nastała pandemia i zamknęliśmy się w domu domowe pieczywo zaczęło dominować. Wyszukiwałam różne przepisy, aby głowa była zajęta czymś innym niż strachem przed koronawirusem. I tak oto trafiłam u Basi Ritz na metodę Jeffa Hertzberga i Zoe François opublikowaną w w książce "Artisan bread in five minutes a day". Składniki mieszamy drewnianą łyżką w misce, odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej i potem wstawiamy do lodówki. Tam ciasto może pozostać do 14 dni. W dowolnym momencie wyciągamy kawałe ciasta, pieczemy bagietki, chleb, pizzę ... na co tylko mamy ochotę. I już:-)
Składniki:
- 710 ml letniej wody
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
- 2 łyżki soli (naturalnej, bez dodatków)
- 1 kg chlebowej mąki pszennej.
Przygotowanie:
Wodę wlać do plastikowej dużej miski, dodać drożdże rozrobione w odrobinie wody i sól, wymieszać. Mąkę wsypać do miski i wymieszać drewnianą łyżka, tylko połączenia składników. Naczynie przykryć (nie powinno być jednak zamknięte hermetycznie). Odstawić na ok. 2 godziny w temperaturze pokojowej, następnie wstawić do lodówki na minimum 12 h, a maksymanie 14 dni. W dniu pieczenia wyjąć miskę z lodówki, ciasto oprószyć lekko mąką i oddzielić odpowiednia część. Miskę z pozostałym ciastem przykryć i włożyć ponownie do lodówki, do następnego użycia. Dłonie dobrze oprószyć mąką i przez ok. minutę formować ciasto delikatnie naciągając górną powierzchnię do dołu, lekko przy tym obracając ciasto. Uformować i zostawić do urośnięcia (bułki ok. 20 minut, bagietki ok. 30 minut, chleb ok. 40 minut) na oprószonej mąka stolnicy. Przykryć lnianą lub bawełnianą ściereczką. Przed pieczeniem naciąć. Piec w temperaturze 225°C przez ok. 20-25 minut*, najlepiej na kamieniu, z parą. Wystudzić na kratce.
*Z ciasta można również uformować bułki lub chleb. w tym przypadku zmienia się naturalnie czas pieczenia. Bułki (czas pieczenia ok. 15 minut) lub bochenki ( ok. 600 g, czas pieczenia 30-40 minut) powinny być po upieczeniu złote, a po uderzeniu od spodu mają wydawać głuchy odgłos.