Babeczki z wiśniami i lukrem malinowym
Bardzo lubię piec wszelkiego rodzaju babeczki i muffinki, bo to szybka robota, a że i porcje małe, to naprawdę prędko można wyciągać je z piekarnika i od razu wręcz podawać do kawy.
Te babeczki lubię także dlatego, że należą do mojej ulubionej kategorii “bez miksera”, czyli składniki potrzebne do ich przygotowania wystarczy tylko wymieszać w misce i już, można brać się za pieczenie.
Malinowy lukier, jakim ozdobiłam babeczki na pewno dodaje im charakteru. Jest słodko-kwaskowaty i bardzo prosty w przygotowaniu. Kilka świeżych (lub rozmrożonych) malin wystarczy wymieszać z cukrem pudrem aż do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli macie ochotę przygotować lukier w bardziej eleganckiej wersji, proponuję owoce, przed dodaniem do nich cukru pudru, przetrzeć przez sitko. Dzięki temu zabiegowi pięknie czerwony lukier będzie miał idealnie gładką konsystencję.
Z podanych w przepisie proporcji upieczecie 12 klasycznych babeczek (zwykle foremki do muffinek mają taką właśnie wielkość).
Dodatek wiśni jest oczywiWIŚNIE ;0 opcjonalny. Możecie przygotować babeczki z dodatkiem innych owoców, na przykład borówek czy malin, lub piec jej w wersji “czystej” bez żadnego nadzienia.
Składniki:
- masło - 100g, rozpuszczone i przestudzone
- cukier - 150 g
- jajko - 3 szt
- jogurt grecki - 120 g (lub kwaśna śmietana)
- mąka pszenna - 160 g
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- maliny - ok. 6 szt, świeże lub rozmrożone
- sól - 1/4 łyżeczki
- do smaku - skórka otarta z 1 cytryny lub 1/2 łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
- wiśnie - po 3-4 szt na każdą babeczkę, bez pestek
- lukier:
- cukier puder - ok. 4-6 łyżek
Masło rozpuść, przestudź.
W misce połącz jajka z jogurtem, cukrem i masłem. Możesz dodać skórkę otartą z cytryny lub 1/2 łyżeczki naturalnej esencji waniliowej.
Do drugiej miski dodaj produkty sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wlej “mokre” składniki i połącz.
Surowe ciasto nakładaj do foremek na muffinki wyłożone papierowymi papilotkami do ok. 3/4 ich wysokości (jeśli nie dodajesz owoców, napełnij foremki prawie po sam brzeg). Do każdej foremki dodaj 3-4 wiśnie bez pestek.
Foremkę z babeczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC. piecz ok. 20 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.
Gotowe babeczki ostudź.
Przygotuj lukier: maliny dokładnie rozgnieć (dodatkowo możesz przetrzeć je przez sitko- patrz uwagi w treści posta obok) i wymieszaj z cukrem pudrem, aby uzyskać dość gęsty lukier, bez grudek.
Lukrem ozdób wierzch każdej babeczki.
***
Po więcej przepisów na babeczki zapraszam do działku Muffinki & Babeczki na blog, TUTAJ LINK.