Bułeczki są pyszne i mięciutkie. W środku skrywają kawałek mozzarelli. Sos beszamelowy, w którym możemy maczać bułeczki, również zawiera sporą ilość różnego rodzaju serów. Są więc to bułeczki idealne dla prawdziwych seromaniaków 🙂
Lizaki bezowe to prosty deser, który zrobicie zaledwie z dwóch składników. Świetnie sprawdzą się jako efektowna dekoracja tortu. Dobrze znoszą przechowywanie i można przygotować je sobie na zapas
Pięknie wyrosło i tak smakowało, że z powodzeniem można się nim zajadać nawet bez dodatków w postaci kremu. Robiłam je pierwszy raz i chyba nie muszę dalej szukać przepisu na ciasto parzone, bo ten jest prosty i sprawdzony
Już wczoraj obiecałam Wam przepis na te placuszki. Smakują wszystkim: i małym, i dużym. W tym trudnym okresie sprawcie przyjemność najbliższym. Sukces gwarantowany!
To prosty przepis, do którego przygotowania potrzebujecie kilku podstawowych produktów. Wychodzą z niego bardzo delikatne, lekko słodkie bułeczki (mój dodatek cukru na wierzchu i rodzynków w środku sprawił, że stały się nieco bardziej deserowe).
Niby te same składniki, a poprzez troszkę inne wykonanie możemy się cieszyć smakiem niebywale delikatnych i puszystych naleśników.
Jestem pewna, że pokochają je wszystkie dzieci oraz Ci troszkę starsi również;)
Wielkanoc coraz bliżej, a ja nie wyobrażam sobie jej bez pysznej babki na stole. Dziś mam dla Was przepis na takie właśnie ciasto, które piekłam już kilkakrotnie. Babka z dodatkiem masła orzechowego i czekolady jest miękka, mocno wilgotna i nie za słodka. Ciekawie wygląda po przekrojeniu.
Takie kakaowe ciasteczka z prażonym słonecznikiem przygotowuję na słodki poczęstunek dla moich bliskich. Ja sama też uwielbiam ten chrupiący słonecznik.
Ciasteczka są wspaniałe, a najlepsze na drugi i trzeci dzień po upieczeniu, kiedy nieco zmiękną.
Moi bliscy nigdy nie mają ich dosyć.
Sałatka szopska to zdrowy i smaczny klasyk bałkański. Kto był w Bułgarii, ten na pewno jadł soczystą sałatkę z warzywami, sosem winegret i owczym serem solankowym.
W czasach kiedy trudno w sklepie dostać drożdże wychodzę Wam na przeciw z przepisem na przaśne podpłomyki. Nie wymagają one ani dodatku zakwasu, ani drożdży, ani proszku do pieczenia. Nie potrzeba nawet piekarnika! Ciasto wyrabiamy i formujemy w kilka minut, placki wrzucamy na patelnię i gotowe.
Zimną aquafabę ubić mikserem na sztywną pianę. Do piany dodawać po 1 łyżce cukru wymieszanego z cukrem waniliowym i dalej ubijać. Kiedy piana jest już bardzo sztywna dolać ocet. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia...
Jako znana propagatorka domowego pieczywa 😉 przedstawiam Wam podpłomyki, które przygotowywano na długo zanim oswojono sobie drożdże i zaczęto wykorzystywać je do produkcji chleba.
To ciasto naprawdę nie ma sobie równych! Po pierwsze jest bardzo łatwe w przygotowaniu, nie potrzeba nawet brudzić miksera, po drugie ma fajną, wilgotną konsystencję, miły czekoladowy aromat i orzeszki w środku.
Babkę zawsze można upiec 😁 Zwłaszcza taką bardzo puszystą i mocno cytrynową babkę majonezową ! Skład jest naprawdę krótki i nie zawiera nabiału 😊 To zdecydowanie mój number 1 jeśli chodzi o babki !