Pancakes z borówkami
Tak jak od słodkich śniadań zazwyczaj stronię w ciągu roku, tak latem mógłbym jeść te pancakes z borówkami niemalże każdego dnia. Są puszyste, delikatne i pełne moich ulubionych owoców jagodowych. Sekretem przygotowania idealnych pankejków jest dodanie do ciasta jogurtu lub maślanki i wykorzystanie masła zamiast oleju. Dzięki temu te amerykańskie placuszki wprost rozpływają się w ustach.
Pancakes z borówkami zwykle przygotowuję na wakacjach, więc nie trzymam się sztywno proporcji i dodaję składniki na oko. Przede wszystkim ważne jest tutaj uzyskanie odpowiedniej konsystencji ciasta — powinno być gęste niczym kwaśna śmietana. Tylko wtedy placuszki będą dobrze się smażyć i rosnąć na patelni niczym słodkie poduszeczki. Oczywiście przygotowując przepis na pancakes z borówkami dla Was wszystko dokładnie sprawdziłem i zważyłem, więc możecie korzystać z niego bez obaw. Po prostu chcę Was tutaj przekonać, że waga wcale nie jest tutaj potrzebna i można pozwolić sobie na odrobinę nonszalancji. ?
Przepis ten wychodzi również świetnie na mące orkiszowej. W przypadku mąk pełnoziarnistych konieczna będzie nieco większa ilość proszku do pieczenia, aby uzyskać ten sam efekt. Sam proszek nie jest jednak obowiązkowym składnikiem, ale bez niego pancakes nie będą tak puszyste. Placuszki z tego przepisu możecie również przygotować z innymi owocami, chociaż moim zdaniem borówki oraz jagody są najlepszym wyborem. Przed podaniem nie zapomnijcie oczywiście polać pankejków syropem klonowym lub dobrym miodem; wtedy smakują najlepiej. ?
Pancakes z borówkami
Łukasz Tak jak od słodkich śniadań zazwyczaj stronię w ciągu roku, tak latem mógłbym jeść te pancakes z borówkami niemalże każdego dnia. Są… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska Wydrukuj przepis
Ilość porcji: 2-4 (ok. 24 sztuki)
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 20 minut 20 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
Pancakes:
- 200 g borówek amerykańskich lub jagód
- 250 g mąki pszennej lub orkiszowej (1,5 szklanki)
- 2 jajka
- 250 ml maślanki*
- 50 g roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu lub cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej lub masło klarowane do smażenia
Dodatkowo:
- miód lub syrop klonowy do podania
- borówki do podania
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz solą.
- Kolejno wbij jajka, wlej roztopione i przestudzone masło oraz maślankę i dodaj ekstrakt waniliowy. Ciasto wymieszaj łyżką lub trzepaczką, aż do połączenia się składników. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby wlej więcej maślanki lub dosyp odrobinę mąki.
- Do gotowego ciasta wsyp borówki i delikatnie wymieszaj całość.
- Nieprzywierającą patelnię mocno rozgrzej i nałóż po czubatej łyżce ciasta. (Jeżeli nie posiadasz takiej patelni, to wlej odrobinę oleju lub użyj masła klarowanego do smażenia). Pancakes smaż z obu stron po 2-3 minuty na małym ogniu do złotobrązowego koloru. Powinno wyjść około 24 sztuk.
- Gotowe pancakes z borówkami ułóż w stosy na talerzach i podawaj z miodem lub syropem klonowym. Możesz je również posypać dodatkową porcją borówek.
UWAGI
*Maślankę można zastąpić również jogurtem, kwaśną śmietaną lub kefirem.