Chleb z garnka (na podmłodzie)
Próbowaliście upiec kiedyś chleb w żeliwnym garnku? Uwielbiam tę metodę, bo mam pewność, że mój bochenek będzie pięknie okrągły, w środku miękki, a z zewnątrz dzięki pieczeniu pod przykrywką osiągnie chrupiącą i rumianą skórkę.
W takim garnku można upiec zarówno chleb na zakwasie, jak i drożdżowy. Dzisiaj wybrałam ciasto na podmłodzie, czyli zaczynie drożdżowym, który wyrastał cierpliwie przez noc.
Czas całkowity: 10 godz 40 min
Czas wyrastania: 10 godz
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 500 g
- letnia woda - 350 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- mąki pszennej (zaczyn) - 50 g
- letniej wody (zaczyn) - 80 ml
- suszonych drożdży instant (zaczyn) - 1 łyżeczka
- suszonych drożdży instant - 1 łyżeczki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże. Wlewamy letnią wodę i mieszamy krótko składniki zaczynu. Przykrywamy i stawiamy na noc w ciepłym miejscu.
2. Mąkę łączymy z wyrośniętym zaczynem, drożdżami, solą. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
3. Zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
4. Po tym czasie formujemy na oprószonej mąkąm stolnicy krągły bochenek. Przekładamy go do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką złączeniem ku górze i przykrywamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
5. 30 minut przed pieczeniem nagrzewamy piekarnik do 250 stopni i wkładamy do niego żeliwny garnek z pokrywką.
6. Otwieramy rozgrzany piekarnik, wysuwamy blachę z garnkiem. Przy pomocy rękawicy podnosimy pokrywkę i przerzucamy do środka chleb odwracając koszyk \'do góry nogami\'. Z wierzchu możemy go dodatkowo naciąć ostrym nożem. Chleb pieczemy przed 20 minut pod pokrywką. Następnie otwieramy piekarnik, przy pomocy rękawicy zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy przez kolejnych 20 minut bez przykrycia. Po tym czasie wyjmujemy w rękawicach garnek, wyciągamy z niego chleb i studzimy na kuchennej kratce.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą de Luxe.