Grillowany łosoś w sosie teriyaki

Grillowany łosoś w sosie teriyaki

Grillowany łosoś w sosie teriyaki to zdecydowanie mój ulubiony sposób na tę rybę. Słodko-słona japońska marynata pełna smaku umami jest wprost uzależniająca i sprawia, że dosłownie wszystko smakuje wyśmienicie. W swojej kuchni stosuję ją bardzo często, nadając potrawom orientalnego charakteru. W tym przepisie wykorzystałem uproszczoną wersję sosu teriyaki, która nie wymaga dodatku sake oraz wina mirin. Zakładam, że nie każdy ma te składniki w domu, a również i bez nich sos wychodzi znakomicie. Dlatego zastępuję je często octem ryżowym (inny się nie nadaje) lub sokiem z limonki (lepiej się komponuje niż sok z cytryny). Podstawą sosu teriyaki jest oczywiście sos sojowy oraz cukier. Ten ostatni preferuję w formie miodu lub syropu klonowego. Nadaje on potrawom więcej smaku. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać cukier trzcinowy (biały moim zdaniem się nie nadaje). Dodatek imbiru oraz czosnku to może już nie japońska klasyka, ale moim zdaniem świetnie podkręcają smak dania, więc zdecydowanie polecam.

Łosoś w sosie teriyaki z tego przepisu doskonale nadaje się do przygotowania zarówno w warunkach domowych na grillu elektrycznym lub patelni grillowej, jak i na klasycznym grillu węglowym. Wystarczy zamarynować rybę odpowiednio wcześniej, a później tylko upiec w wybrany sposób. Danie podałem dodatkowo z ananasem (również w sosie teriyaki), który moim zdaniem fajnie się komponuje. W sezonie świetnym dodatkiem będą również szparagi. Grillowany łosoś w sosie teriyaki doskonale smakuje z ugotowanym na sypko ryżem. Oczywiście ryżu na grilla zabierać nie będziemy, ale jeżeli przygotowujecie to danie w warunkach domowych, to warto podać go w miseczce obok.

Zdjęcie - Grillowany łosoś w sosie teriyaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Grillowany łosoś w sosie teriyaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Grillowany łosoś w sosie teriyaki Łukasz Grillowany łosoś w sosie teriyaki to zdecydowanie mój ulubiony sposób na tę rybę.

Słodko-słona japońska marynata pełna smaku umami jest wprost uzależniająca… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 20 minut 20 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Łosoś:

  • 2 filety łososia po ok. 150-200 g
  • ćwiartka świeżego ananasa
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 2 ćwiartki limonki do podania

 

Sos teriyaki:

  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu, syropu klonowego albo brązowego cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
  • 2 cm kłącza imbiru
  • 1 duży ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE

Sos teriyaki

  1. Do rondelka wlej sos sojowy, ocet oraz miód. Dodaj otarty imbir oraz ząbki czosnku.
  2. Gotuj przez 5-10 minut na bardzo małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Uważaj, aby go nie przypalić.

 

Łosoś

  1. Łososia umyj, oskrob z łusek i osusz papierowym ręcznikiem. Podziel go na 2 równe kawałki i posmaruj sosem teriyaki. Odstaw na około godzinę.
  2. Ananasa obierz, wykrój twardy środek i pokrój na plastry. Posmaruj sosem teriyaki i odstaw na godzinę.
  3. Łososia ułóż na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej skórą do dołu. Obok połóż ananasa. Grilluj przez około 4 minuty, a następnie odwróć na drugą stronę i grilluj jeszcze przez kolejne 2 minuty.
  4. Gotowego łososia i ananasa ułóż na talerzu i posmaruj pozostałym sosem. Danie posyp prażonym sezamem.

Kategorie przepisów