Chleb z ziołami na zakwasie
Bardzo lubię ziołowe wypieki i z tego co zauważyłam, czytelnicy również często wybierają takie przepisy by odtworzyć je w swojej kuchni. Tym razem postawiłam na chleb pszenny z dodatkiem mąki pełnoziarnistej na żytnim zakwasie. Ciasto wyrastało w keksówce, więc nie trzeba go wielokrotnie składać, jest wygodne w przygotowaniu. Zioła pojawiły się w cieście i udekorowałam nimi wierzch bochenka nadając mu rustykalny charakter.
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 350 g
- letnia woda - 350 ml
- garście ulubionych ziół (u mnie cebulka dymka, natka pietruszki, rozmaryn) - 2 szt.
- sól - 1,5 łyżeczki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 250 g
- oliwa - 1 łyżka
- aktywny zakwas żytni - 200 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy zakwas, posiekane zioła (2-3 gałązki zostawiamy do ozdoby), sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki posmarowanej oliwą lub wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią lub łyżką i dekorujemy według uznania ziołami. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 4 godziny.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Jeśli zależy nam na rumianej skórce, możemy wyrośnięte ciasto dodatkowo skropić z wierzchu oliwą. Chleb pieczemy metodą góra-dół 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą de Luxe.